eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Szerdán véglegesítik a 2012-es büdzsé tervezetét - a nap hírei

Holnap véglegesíti a jövő évi büdzsé tervezetét a kormány. Alternatív költségvetési tervet készít az MSZP és az LMP. Elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész.

Szerdán véglegesíti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét - mondta a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülése után a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter közölte: a büdzsé célja az arányos adórendszer kiteljesítése, az adóelkerülési lehetőségek bezárása, a nyugdíj-, valamint az egészségügyi kassza rendbetétele, és az, hogy a jelenlegi 595 ezer, jövedelempótló támogatásban részesülő emberből legalább 200 ezret a Start munkaprogramon keresztül visszavezessenek a munka világába. A politikus arról is beszélt, hogy a jövő évi bérváltozások miatt senkinek nem csökkenhet a jövedelme. Mint mondta: a béremelés egy bizonyos mértéke fölött az állam kész lesz átvállalni a terhek egy részét, de erről pontos javaslat még nincsen. A szóvivő hangsúlyozta: a költségvetés hiányát jóval 3 százalék alatt fogják tartani, és a költségvetési törvényjavaslatból származó újabb adóemelésekkel nem számolnak.

Alternatív költségvetési tervet készít az MSZP az év végéig - jelentette be az ellenzéki párt elnöke. Mesterházy Attila azt mondta: alapelv a stabilitás, hogy a költségvetés ne gerjessze az inflációt, az igazságosság, hogy a nehéz helyzetűekre ne rakjanak további terheket, a foglalkoztatás bővítése, valamint a gazdasági növekedés előmozdítása. A Jobbik szerint a gazdaság élénkítése helyett továbbra is a megszorításokban hisz a kormány. Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a jövő évi költségvetés az eddig nyilvánosságra került részletek alapján tovább növeli a társadalmi különbségeket. Az LMP szerint a kormány kitart a megbukott egykulcsos jövedelemadó mellett, és a legkevesebbet keresők terhére csökkenti a jól keresők adóját. Az ellenzéki párt közölte: még a héten benyújtja saját alternatív költségvetését az Országgyűlésnek.

Még ezen a héten megkeresi javaslataival a rezidenseket az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós fontosnak nevezte, hogy javítsanak a szakorvosjelöltek élethelyzetén. Az államtitkár tájékoztatójával egy időben kezdte meg országjáró körútját a Magyar Rezidens Szövetség azzal a céllal, hogy az év végéig minél több orvos helyezze letétbe felmondólevelét, ezzel adva nyomatékot követeléseiknek. Papp Magor, a szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: olyan drámai mértékű az orvoselvándorlás, amelytől szerinte egy-két éven belül összeomolhat az ellátórendszer. Közben a Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádióban azt mondta: az egészségügyi ágazat már nem csődközeli helyzetben, hanem csődben van. Éger István közölte: a kórházak adósságállománya exponenciálisan nő, egyre nagyobb a munkaerőhiány, a dolgozók túlterhelése pedig olyan mértékű, hogy egyre több a hiba.

Bírálta a kormány devizahiteleseket segítő intézkedéseit az OTP elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor a budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában azt mondta: a kormányzati döntés miatt elszabadulhatnak a kamatok, jelentősen gyengülhet a forint árfolyama, és ez még nagyobb terhet jelent azoknak, akiknek megmarad a devizakölcsöne. Hozzátette: kamatemelkedéssel kell azoknak is számolniuk, akik forinthitelre váltanak vagy már ilyen adósságuk van.

A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara szerint a nem szokványos gazdaságpolitika kiszámíthatatlanná teszi az üzleti környezetet, és csökkenti a befektetői bizalmat. A szervezet közleményében azt írta: a következetesség és a kiszámíthatóság kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vállalatok biztonságosan érezzék magyar befektetéseiket, a kormány néhány közelmúltban hozott intézkedése ugyanakkor csalódottságot okozott.

Aggasztó precedensnek tartja a magyarországi devizaalapú hitelek csökkentett árfolyamú végtörlesztésére lehetőséget adó törvényt a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő elemzésében a fedezett kötvények szempontjából negatívnak minősítette a lehetőséget.

Elhunyt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, 76 éves volt. Makovecz Imre az utolsó pillanatig dolgozott, részt vett az iszapkatasztrófa utáni újjáépítésben Kolontáron. A magyar organikus építészet stílusteremtő alakja 1990-ben kapta meg a Kossuth-díjat, munkásságát Magyar Örökség-díjjal, Corvin-lánccal és Ybl Miklós-díjjal is elismerték; 2011-ben Budapest díszpolgárává választották. Első figyelemre méltó munkájának a paksi Szentlélek-templomot tartotta. Makovecz Imre tervezte egyebek mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának piliscsabai épületegyüttesét, valamint a nevéhez fűződik a sevillai világkiállítás magyar pavilonja is.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×