eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Előbb lesz egymillió új munkanélküli, mint egymillió új munkahely"

A választások után eltelt időszakot is vizsgálnia kellene annak az albizottságnak, amely a lakosság deviza-eladósodásának okait és politikai felelőseit keresi, mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. A párt ezzel kapcsolatos javaslatait azonban elutasította a Fidesz.

A devizahitel-válság körülményeit vizsgáló albizottságnak arra is ki kellene térnie, hogy az elmúlt 15 hónapban miért szabadult el a frank árfolyama, mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Az albizottság ugyanis csak a 2002-2010 közötti időszakot vizsgálja, esetleges politikai felelősöket keresve.

A képviselő a felidézte, hogy az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén, ahol az albizottság felállításáról döntöttek, négy javaslatot is tett, de ezek közül csak egy kapott támogatást. A Fidesz azt a javaslatát is leszavazta, mondta, hogy a kis és közepes vállalkozói szektor és az önkormányzatok eladósodását is vizsgálják.

Az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy ha a kis és közepes vállalkozások nem fogják tudni visszafizetni a felhalmozott hiteleiket, akkor előbb lesz egymillió új munkanélküli, mint egymillió új munkahely. Az önkormányzatok adósságállománya szintén közvetve érinteni fogja a családokat, mert szociális intézményeket kell bezárni.

Az LMP szerint a helyzet hosszú távú megoldására egy nemzeti ingatlanalapot kell létrehozni, amely négy lábon állna; részese lenne az állam a bankadó bevételekből, az önkormányzati szektor a bérlakás állományával, a banki szektor a követelésállományával, illetve a 90 napon túli adósok a saját ingatlanukkal. Schiffer András úgy véli, ez megalapozhatna egy szociális bérlakás rendszert.

Az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága megválasztotta a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló albizottság tagjait. Az albizottság fideszes elnöke Papcsák Ferenc, az alelnöke Vass Imre lesz. A kormányzó pártok által delegált tagok Horváth Zsolt, Kozma Péter és Molnár Attila lesznek. A Jobbik Gaudi-Nagy Tamást, az MSZP Ipkovics Györgyöt, és Steiner Pált jelölte. Az LMP-ből Schiffer András vesz részt a munkában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×