eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az MSZP és az LMP is saját költségvetést készít

Alternatív költségvetési tervet készít az MSZP az év végéig - jelentette be Mesterházy Attila kedden sajtótájékoztatón. Az LMP is elkészíti saját büdzséjét.

A szocialista párt elnök-frakcióvezetője négy elvet nevezett meg, amelyet szem előtt tartanak majd, és amelyekre szerinte a kormánynak is alapoznia kellene a büdzsét. Ezek a következők: a stabilitás, hogy a költségvetés ne gerjessze az inflációt, az igazságosság, hogy a nehéz helyzetűekre ne rakjanak további terheket, a foglalkoztatás bővítése, valamint a gazdasági növekedés előmozdítása.

Hozzátette, eddigi tapasztalataik alapján nem számítanak arra, hogy a kormány figyelembe veszi javaslataikat, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a választóknak és a gazdasági szereplőknek bemutassák, milyen alternatívát kínál az MSZP a kabinet gazdaságpolitikájával szemben. Az utóbbit ugyanis véleménye szerint a kapkodás és a valósággal való hadakozás jellemzi.

Mesterházy Attila azt mondta: a válság miatt a befektetők óvatosabbak, és ezt tetézik a kormány gazdaságpolitikai hibái. Ezért van az, hogy csökken a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom, nő az országkockázat, nem bővül a gazdaság és a foglalkoztatás, az exportpiacaink szűkülnek és nincsenek új beruházások - sorolta.

Kifejtette, hogy Magyarország kis, nyitott piacgazdaságként rendkívül kitett a nemzetközi gazdasági folyamatoknak, a kormány mégis "folyamatosan háborúban áll a befektetőkkel, a nemzetközi pénzügyi piacokkal és azok intézményeivel". Szavai szerint ezt a háborút csak elveszíteni lehet, ennek az árát pedig az emberek fizetik meg.

Az LMP is elkészíti

Az LMP Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő bejelentéseit semmitmondóknak nevezte. A párt szerint az viszont a részletek ismerete nélkül is látszik, hogy jövőre folytatódnak a "zárolások és a megszorítási hullám".

Scheiring Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány folyamatos "gazdaságpolitikai rögtönzéseivel" sem tudja elfedni a tényt, hogy "a számokkal hadilábon álló gazdasági miniszter ott tart, ahol fél évvel ezelőtt".

Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője azt írta, hogy utoljára a Széll Kálmán "fedőnevű megszorító csomagból" lehetett konkrét számokat megismerni, melyekből világosan látszik, hogy a kormány "az elmúlt 20 év bukott megszorító politikáját folytatja".

A politikus közölte, hogy a kormány ragaszkodik a megbukott egykulcsos jövedelemadóhoz, ráadásul olyan formában, ami Európában máshol nem létezik, adójóváírás nélkül. Véleménye szerint ezzel a legkevesebbet keresők terhére csökkentik a jól keresők adóját, ami hozzájárul a költségvetési lyuk kialakulásához.

Hangsúlyozta, hogy az LMP még a héten benyújtja saját alternatív költségvetését az Országgyűlésnek.

"Matolcsyzmus"

A Jobbik szerint a Fidesz-KDNP keddi frakcióülése után elhangzottakból pusztán az derül ki, hogy a kormány tovább halad a "matolcsyzmus" útján és a gazdaság élénkítése helyett továbbra is a megszorításokban hisz.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a 2012-es költségvetés az eddig nyilvánosságra került adatok alapján tovább növeli a társadalmi különbségeket, "eltünteti és mélybe taszítja a magyar középosztályt", mivel ugyanúgy a megszorítások útján halad, mint az előző szocialista kormányok.

Volner János közölte: azzal, hogy a korábban 5-6 százalékra várt 2012-es gazdasági növekedés mértékét mostanra 1,5 százalékra módosították, a kormány elismerte, "lassan számol azzal a kudarccal, amit a gazdaságpolitikája okozott". Az inflációs vállalás 4,2 százalékra emelése pedig azt jelenti a Jobbik szerint, hogy a kormány megpróbálja "elinflálni" a fizetéseket, a nyugdíjakat, valamint a megtakarításokat, és ezzel próbálja biztosítani a költségvetés egyenlegét.

A Jobbik éppen ezért felszólítja a kormányt, hogy hagyja abba a megszorításokra épülő gazdaságpolitikát és korábbi ígéretének megfelelően próbálja meg élénkíteni a gazdaságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×