eur:
385.49
usd:
354.33
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Demonstrálhatnak a felsőoktatási hallgatók

Az új felsőoktatási törvény tervezete átláthatatlan elvek mentén megnyirbálja az államilag támogatott keretszámokat, röghöz köti a hallgatókat, és önköltséget, azaz tandíjat vezet be - mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke.

A nemzeti felsőoktatási törvénytervezetről szóló egyeztetésre hívta az oktatási államtitkárság kedden más szervezetek mellett a HÖOK-ot is. A találkozóról Nagy Dávid, a hallgatói érdekvédelmi szervezet elnöke azt mondta: választ nem kaptak, és azt közölték velük, a koncepción változtatni már nem lehet. Egy felvetésre, az államilag finanszírozott és az önköltséges tanulmányi forma közti átjárhatóságra mondta azt az oktatási államtitkárság, hogy megfontolja a javaslatokat - tette hozzá.

Nagy Dávid szerint nem sikerült tisztázni, hogy megmarad-e a jelenlegi tanulmányi ösztöndíjrendszer. Szerinte ugyanis az állami ösztöndíj bevezetése mindössze azt jelenti, hogy a hallgató aláír egy szerződést, amiben vállalja, hogy Magyarországon dolgozik bizonyos ideig - a koncepció példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említ -, cserébe nem kell fizetni a képzésért.

Az elnök elmondta: arra sem kaptak választ, hogy ha például egy román-magyar kettős állampolgár Magyarországon tanul, majd haza akar térni szülőhelyére, annak vissza kell-e fizetnie képzése költségét.

A felsőoktatási koncepcióban szerepel, hogy aki nem éri el a 2,5-es átlagot, önköltségen kell folytatnia tanulmányait. A jelenlegi mérnökhallgatók 35-40 százaléka ez alatt van - emelte ki Nagy Dávid.

Az önköltség nem azonos a költségtérítéssel, nem hivatalos tájékoztatás szerint így egy félév ára akár 4-600 ezer forintba is kerülhet a hallgatónak - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva a HÖOK elnök elmondta: minden szükséges törvényes eszközt bevetnek azért, hogy módosításokat érjenek el a koncepción. Úgy fogalmazott, idézem: "a demonstráció is egy törvényes eszköz".

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×