eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Mentsük meg a lápokat!

A jövő nemzedékek ombudsmanja szerint nagyobb védelmet kell biztosítani a lápoknak. A lápnak nemcsak speciális élővilága van, de fontos a vizek megtisztulásához is. Korábban az LMP kért vizsgálatot az ügyben. A környezetvédelmi államtitkár törvénymódosítást ígér.

"A lápnak speciális élő-, növény- és állatvilága van. Ez hallatlan gazdagság" - a jövő nemzedékek ombudsmanja, Fülöp Sándor beszél arról, miért fontosak a lápok. Egyelőre felmérhetetlen, milyen hasznuk lehet például a gyógyászatban, de komolyan hozzájárulnak a vízgazdálkodáshoz is, sőt, az éghajlatváltozás miatt is fontosak, miután a tőzeges, lápos területek szénmegkötő képessége jelentős.

Fülöp Sándor szerint törvényben kellene pontosan meghatározni, mi a láp, mert "amíg ez hiányzik, addig lehet a zavarosban halászni".

Bár nagyjából tíz éve törvény védi a lápokat, az ingatlan-nyilvántartásokból még mindig nem derül ki, mi a láp és mi nem az. Márpedig amíg jogbizonytalanság van, kiadhatnak építési, vízgazdálkodási, sőt, akár lecsapolási és bányászati engedélyeket - figyelmeztetett az ombudsman, aki szerint komoly kár érheti a természetvédelmet és a gazdálkodókat is.

Az ombudsman szerint a lápokat leginkább például, a vízelvezetés vagy a tőzegbányászat veszélyezteti. A jogi szabályozás pedig a vízügyi és a bányászati érdekeket helyezi előtérbe.

Az LMP azután kért vizsgálatot, hogy kiderült: a Zala megyei lápterületen - más cégek mellett - a miniszterelnök apjának és fivérének a cége, a Gánt-Kő és Tőzeg Kft. is engedéllyel rendelkezik. Az LMP azt várta, hogy Fülöp Sándor külön vizsgálja majd a hatósági hozzájárulást. Ez azonban nem történt meg, mert Fülöp Sándor, mint mondta, arra törekszik, hogy ne vesszen el a politikai játszmákban, és inkább a kérdés elvi oldalát próbálta tisztázni.

"Abban mindenki egyet tud majd érteni, hogy ezek a lápok miért fontosak, a lápok védelme érdekében mit tud és akar az ország tenni, és akkor abból a konkrét ügyekre automatikusan következik majd a megoldás" - vélekedett.

Orbán Viktor testvére egyébként korábban a Zalai Hírlapnak azt mondta: nem akar nyilatkozni, de azt hangsúlyozta, hogy náluk a szabályoknak megfelelően zajlik a termelés.

Az InfoRádió megkereste Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt, akinek ezt volt az első reakciója: "Biztos, hogy ez az a terület, amellyel most leginkább foglalkoznia kell az ombudsmannak"? Ennek ellenére az államtitkár törvénymódosítást javasol a mintegy tíz éve amúgy is védelem alatt álló lápok további megóvása érdekében.

Hanganyag: Windisch Judit és Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×