eur:
389.19
usd:
361.62
bux:
68615.86
2024. május 7. kedd Gizella

Amerikai nagykövet: valamennyi magyar büszke lehet

Magyarország munkája és erőfeszítése, amelyet a NATO és szövetségesei oldalán végez a radikális erőszak elleni küzdelemben, nagyon sikeres és nagyon pozitív. Valamennyi magyar ember büszke lehet arra a hozzájárulásra, amelyet Magyarország vitt véghez erőfeszítéseivel - mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Fidelitas vezetőinek az Amerikát ért terrortámadások 10. évfordulója alkalmából folytatott beszélgetésen.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis hivatalában fogadta Ágh Pétert, a Fidelitas elnökét és Mauer Szemerét, a Fidelitas külügyi kabinetvezetőjét.

A nagykövet - a Fidelitas.hu beszámolója szerint - hangsúlyozta, ez a nap az áldozatokra és családjaikra emlékeztet mindenkit. Mint kiemelte, a terrortámadások óta eltelt időt hatalmas munka jellemezte, amelynek során az Egyesült Államok és szövetségesei - Magyarországot is beleértve - tanúbizonyságát tették annak, hogy "nem ijedtek meg, hanem együttesen néztek szembe és küzdöttek az előttük álló fenyegetésekkel".

A nagykövet véleménye szerint a szélsőségesek szeptember 11-ét követő terveinek nagy része nem valósult meg, üzeneteik mára már elveszítették saját közönségük jelentős részét is. Hozzátette: világossá vált, hogy a puszta üzenetek, amelyek nem rendelkeznek semmilyen vallási támasszal, nem élvezik egyetlen ország támogatását sem, nem találnak meghallgatásra az embereknél. Ezért úgy összegzett, hogy az elmúlt tíz évben sikeresen le tudták győzni ezt a veszélyt.

Magyarországnak a terrorizmus elleni küzdelemben vállalt szerepét úgy jellemezte: "nagyot üt a súlyához képest". Magyarázata szerint Magyarország munkája és erőfeszítése, amelyet a NATO és szövetségesei oldalán végez a radikális erőszak elleni küzdelemben, nagyon sikeres és nagyon pozitív. Valamennyi magyar ember büszke lehet arra a hozzájárulásra, amelyet Magyarország vitt véghez erőfeszítéseivel - tette hozzá.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban részt vett egy, a magyar hadseregnek szánt, csaknem 10 millió dollár értékű, magas színvonalú amerikai eszközöket tartalmazó felszerelés átadásán. Elmondta, hogy Magyarország egyike azon négy európai országnak, amelyek ilyen amerikai hozzájárulásban részesültek. Szavai szerint a hozzájárulás egyértelmű célja a magyarok elkötelezettségének és képességeinek elismerése volt.

A közel-keleti és észak-afrikai arab országokban végbement változások kapcsán a nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarországnak jelentős szerepe volt a líbiai demokratikus erők támogatásában. Kiemelte, hogy Magyarország fontos védelmi funkciót látott el és ezek az erőfeszítések nagyon értékesek voltak, különösen, amikor újságírók kimenekítésében segédkezett egy számukra nagyon veszélyes helyzetben.

A nagykövet egyúttal párhuzamot vont Magyarország története és az arab tavasz során kibontakozó események között. Úgy látta, hogy Magyarország a demokratikus átmenet sikeres és pozitív példája is egyben. Magyarázatként hozzáfűzte, Közép-Európára és a volt Szovjetunió egykori kommunista szatellit országaira tekintve azt lehet látni, hogy a rendszerváltozáskor a magyarok kiálltak a mellett, hogy vérontás és háború nélkül szabaduljanak meg az elnyomástól. Mint mondta, ez Magyarországot a sikeres demokratikus átmenet egyik legpozitívabb példájaként emeli ki.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×