eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Több fokkal dőltek meg a melegrekordok - a nap hírei

Megdőlt a budapesti és az országos melegrekord is. Holnap tartja alakuló ülését az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság. A tankönyvszállítási probléma megoldását ígérte az oktatási államtitkár.

Vasárnapig meghosszabbította, de szombattól az egész ország területére, másodfokúra csökkentette a hőségriasztást az országos tisztifőorvos. Pénteken még a legmagasabb fokozat van érvényben. Csütörtökön megdőlt a budapesti, valamint az országos melegrekord, Pestszentlőrincen 38, míg a Bács-Kiskun megyei Csávolyon 39,2 fokot mértek. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség országos ellenőrző akciót indított a hőség miatt.

Ellenőrzik a törlesztő-részletek számítását

Pénteken tartja alakuló ülését az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság, amely a tervek szerint ekkor fogadja el munkatervét és működési rendjét. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a Matolcsy György miniszter által létrehozott testület tagjai: Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke és Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, aki egyben a bizottság vezetője is. Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán jelentette be, hogy utasította az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság létrehozására a nemzetgazdasági minisztert. A cél, hogy a banki törlesztő-részletek kiszámítása átláthatóvá és egyértelművé váljon. A tájékoztatás szerint, ha a bizottság úgy látja, hogy a bankok visszaéltek erőfölényükkel, akkor a kormány be fog avatkozni.

Nem változik a hitelezési trend

Maradnak a hitelezési trendek - derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb hitelezési felméréséből. A lakáscélú hitelek iránt a második negyedévben is csökkent a kereslet, miközben a fogyasztási hitelekben a megkérdezettek 40 százaléka már élénkülésről számolt be. A lakossági hitelek feltételei érdemben nem változtak, és a bankok nem is terveznek jelentősebb módosításokat, de a vállalati hitelezési feltételeken a következő fél évben szigorítanának a pénzintézetek.

Hoffmann: Nem lesz gond a tankönyvekkel

A tankönyvszállítási probléma megoldását ígérte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az érintett önkormányzatoknak írt levelében azt kérte, hogy minél előbb próbálják kifizetni tartozásukat a tankönyvterjesztőknek, de ahol ez nem megy, ott közvetítőként lép fel a tárca. Hoffmann Rózsa közölte: hétfőig várja az érintett önkormányzatok válaszát arra, milyen módon tudják megoldani a helyzetet. Emlékeztetett arra, hogy a probléma 27 helyhatóságot érint, és országos szinten 100 millió forintos tételről van szó. A Magyar Nemzet kedden írt arról, hogy tankönyvterjesztők csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki az iskolákba, az ingyenességre jogosultakét nem, mert egyetlen érintett önkormányzat sem fizette ki korábbi tartozását.

Támogatás energiatakarékosságra


Még az idén támogathatók a lakosság energia-megtakarító beruházásai a szén-dioxid-kvótából. A családi házak korszerűsítésére meghirdetett 1,6 milliárd forintos keretet három nap alatt lekötötték az érdeklődők. Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár elmondta: három milliárd forintos keretösszeggel új pályázat kiírásán dolgoznak, amely a napenergia felhasználásához nyújt támogatást. A tárca számításai szerint az október közepén megjelenő pályázat révén 5-6 ezer háztartásban lehet megvalósítani a fejlesztést.

Módosított a szerelvényeken az Alstom

Fontos módosításokat hajtott végre a 2-es metróvonalra szánt szerelvényeken az Alstom. A változtatások a fékrendszert is érintették - közölte a BKV. A Budapesti Közlekedési Vállalat ismertetése szerint a módosított fékrendszer bizonyos részei továbbra is eltérnek a magyar szabályoktól, ezért az Alstom augusztus 17-én derogációs kérelmet nyújtott be a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. A dokumentumban a francia cég a magyar jogszabályok alóli mentességet, illetve a 2-es metróra szánt szerelvény végleges típusengedélyének kiadását kérte.

Parlagfű: sötétbordó riasztás van érvényben


Az ország egyes részein már sötétbordó, vagyis a hatfokozatú skálán negyedik szintű riasztás van érvényben a parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe alapján a legrosszabb a helyzet Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Debrecen környékén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 17:53
×
×
×
×