eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Nem tolonganak a szakorvosjelöltek az ösztöndíjért

Délig 99 szakorvosjelölt jelentkezett az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramra. A tárca újabb pályázati kört hirdet meg.

Öt éven keresztül havi nettó százezer forintos támogatást kap az a kezdő szakorvosjelölt, aki jelentkezik az egészségügyi államtitkárság által júliusban meghirdetett pályázatra. Cserébe vállalni kell, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgozik a pályázó, és nem fogad el hálapénzt.

Hétfő délig - 12 órával a határidő lejárta előtt - 99 szakorvos-jelölt és 11 szakgyógyszerész-jelölt jelentkezett a pályázatra - tájékoztatta írásban az InfoRádiót az egészségügyért felelős államtitkárság.

Az ösztöndíjak odaítéléséről szeptember közepéig döntenek. A juttatást első alkalommal november 1-je és 2012. január 31-e között utalják át.

A közleményben a tárca bejelenti azt is, hogy újabb pályázati kört hirdetnek. Az új pályázatban már azok is jelentkezhetnek az ösztöndíjra, akik csak a hónap végén, esetleg október-novemberben tesznek záróvizsgát. A programot kiterjesztik azok számára is, akik még legalább három évig részt vesznek a szakorvos képzésben.

Emellett az államtitkárság korábbi bejelentésének megfelelően ettől az esztendőtől kezdve folyamatosan lehet belépni a rezidensképzésbe. A belépők évente egyszeri, bruttó 127 ezer forint költségtérítésre is jogosultakká válnak - írják a közleményben.

Az egészségügyi államtitkárság - egyelőre - ezzel a programmal próbál megoldást találni a rezidensek anyagi problémáira, és megfékezni az orvosok elvándorlását. A rezidensszövetség államvizsgázókkal készített felmérése szerint a végzett orvosok csupán 26 százaléka nem tervez hosszú ideig külföldi munkavállalást. A többséget, 74 százalékot nem tudja maradásra bírni ez a program, mert ezzel még nem biztosított a megélhetésük hosszú távon.

A program 600 szakorvosnak és mintegy 20 szakgyógyszerésznek biztosítana támogatást.

Az Egészségügyi Államtitkárság azt ígéri, hogy az egészségügyben dolgozók megbecsülése érdekében hamarosan további intézkedéseket tesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×