eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kevesebb gyerek és pedagógus kezdi az új tanévet

A tavalyinál mintegy 2200 pedagógussal és 24 ezer gyerekkel kevesebb kezdi meg szeptemberben a tanévet, mint tavaly. Eközben kétezerrel több gyerek lesz az óvodákban, mint egy éve.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a végleges adatokat október 15-éig kell közölniük az intézményeknek a hozzájuk járó gyerekek és az alkalmazott pedagógusok létszámáról, ám a minisztérium már elkészítette a következő tanévre vonatkozó létszámbecslést.

A gimnazisták és a szakközépiskolások száma csökken a legjelentősebben. Előbbiek mintegy hét ezerrel, utóbbiak több mint 7500-zal lesznek kevesebben. A minisztériumban feldolgozott adatok alapján eddig mindössze egyetlen intézmény megszűnése biztos.

Hivatalosan 23 közoktatási intézmény válik szeptembertől egyházi fenntartásúvá. Az államtitkárság becslése szerint a főállású pedagógusok száma a tavalyi majdnem 153 ezerről 150 700-ra csökken majd.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az oktatási államtitkárság nem tervezi tanárok elbocsátását, de a gyerekszám-csökkenés miatt kevesebb pedagógusra lesz szükség.

"Szeptembertől körülbelül 170 ezerrel kevesebb gyerek kezdi meg iskolai tanulmányait, mint 2002-ben, és becslések szerint 24 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Ez nagyon jelentős csökkenés, és a közoktatási rendszerben a gyerekért van a pedagógus, nem pedig fordítva. Ha ilyen radikális mértékben csökken a tanulók száma, akkor ebből szükségszerűen következik bizonyos pedagóguslétszám-csökkenés is" - fogalmazott.

Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy minden kistelepülésen, ahol erre igény és elegendő számú gyerek (akár nyolc-tíz fő) is van, fenn kell tartani az alsó tagozatot. Hozzátette: ha egy faluban egy alsó tagozaton 32 gyerekből csak 28 marad a következő évben, ez nem jelenti azt, hogy egy pedagógust el kell majd bocsátani, de az általános iskola felső tagozatán és a középiskolában már arra kell törekedni, hogy gazdaságos is legyen az intézmény működése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×