eur:
401.56
usd:
369.92
bux:
74445.31
2024. október 21. hétfő Orsolya

Hogyan kerülhettek külföldi kézbe a magyar cukorgyárak?

Két célja van annak a parlamenti bizottságnak, amely a korábban magyar tulajdonban lévő cukorgyárak privatizációjának körülményeit és következményeit vizsgálja.

Érdemi tanácskozás helyett ügyrendi vitával múlatták az időt a képviselők az Országgyűlés cukoripari vizsgálóbizottságának ülésén. A testület tagjai órákon keresztül, olykor egymás szavába vágva és a Házszabály nagyvonalú mellőzésével polemizáltak azon, hogy a Józsa István szocialista társelnök által előterjesztett programtervről beszélgessenek, vagy sem.

Az előremutató hozzászólásokból idézve: Font Sándor fideszes társelnök elmondta: a bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogyan kerülhettek külföldi kézre a magyar tulajdonban lévő cukorgyárak, és ki kell deríteni azt is, kik a felelősek azért, hogy Magyarország a 2004-es uniós csatlakozás után a cukorkvótája 75 százalékát önként felajánlotta a közösségnek, és ezzel a korábban 100 ezer tonna cukor exportálására képes ország most behozatalra szorul.

A kormánypárti politikus úgy véli, lehetséges, hogy a bizottságra váró munka nagysága miatt szeptembertől már naponta kell ülésezniük, és a különböző iratok bekérése után személyes meghallgatásokra is sor kerülhet. A vizsgálati jelentés legkorábban november végére készülhet el.

Józsa István szocialista társelnök emlékeztette a bizottság tagjait, hogy a termelők önként és pénzért adták el a kvótájukat, az LMP-s Szabó Rebeka pedig rámutatott: a külföldi termelők kezében lévő cégek jogszerűen szerezték meg a magyar cukorgyárakat, tehát hiába nyilvánvaló, hogy nem akarták működtetni azokat, hanem piacot vásároltak, nem lehet fogást találni rajtuk.

A fideszes Hanó Miklós érzékletesebben fogalmazott: "ez már el van cseszve, jól át lettünk verve, valakik egy tál lencse szintjén jól jártak" a cukorgyárak privatizációjával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

A szlovák kormány magasabb fizetéssel és juttatásokkal igyekszik motiválni a szlovák hadsereg katonáit, hogy ne szereljenek le. Az újoncok úgynevezett aktivációs pótlékot is növelni fogják, az egyszeri juttatás összege elérheti a nyolcezer eurót, azaz mintegy hárommillió forintot. A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz napja van a forintnak

Rossz napja van a forintnak

A múlt hét második felében erősödni tudott a forint, rövid időre át is vitte a 400-at felülről az euróval szemben, ám végül visszatért a fontos szint fölé. Ezt a hetet is 400 felett kezdi a jegyzés az euróval szemben, ám nem sokkal az európai piacnyitás után már gyengülést látunk. A hét sok olyan esemény történik, ami jelentős mozgásokat hozhat a forint piacán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×