eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Olvasatlanul megsemmisítette a Gyurcsánytól kapott borítékot Mesterházy Attila

Olvasatlanul ledarálta Gyurcsány Ferenc levelét Mesterházy Attila az újságírók előtt. A volt kormányfő és pártelnök három szocialista politikust nevezett meg a levélben; szerinte 2006-ban ők szivárogtatták ki az őszödi beszédet, de erre nincs bizonyítéka, ezért az erről szóló Facebook-bejegyzésében sem nevezte meg őket.

Az MSZP vezetője azt mondta: vádaskodásban nem vesz részt, és a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy ő hozza nyilvánosságra a neveket. Ezért csak a sajtótájékoztatón bontotta fel a levelet, amelyet rögtön az oda készített iratmegsemmisítőbe helyezett, anélkül, hogy belenézett volna.

Mesterházy Attila felszólította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy hozza nyilvánosságra az őszödi beszéd megjelenésével kapcsolatos titkosszolgálati és egyéb vizsgálatok eredményét, amelyeket, ha titkosak, ismertesse az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén.

A pártelnök és frakcióvezető egyben kezdeményezte, hogy az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának etikai bizottsága indítson vizsgálatot ugyanebben a témában.

Mesterházy Attila úgy véli, hogy a szombati MSZP-kongresszuson ez már nem kerül napirendre. Meghatározzák viszont a párt politikai stratégiáját. Nem számít pártszakadásra; a reggel kilenctől este hatig zárt ajtók mögött tartandó budapesti küldöttgyűlés jelszava az lesz: "Egység Magyarországért".

Gyurcsány nem kommentál

Gyurcsány Ferenc "bölcs dolognak tartja és támogatja" Mesterházy Attila kezdeményezését az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati információk nyilvánosságra hozásáról.

A levél megsemmisítésére Gyurcsány Ferenc nem reagált, mint mondta: "gondolkozom rajta, hogy mit gondolok róla." Kérdésre válaszolva a volt miniszterelnök leszögezte: nem az MSZP elnökségét akarta befolyásolni a levéllel a párt szombati kongresszusa előtt.

Szintén kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc leszögezte: ha tudná 100 százalékig, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, akkor elmondaná, "épp az okozza a problémát, hogy bár több egymástól független körülmény gyanúra ad okot, de nem vagyok én bíróság, nem ítélkezhetek mások felett."

A volt miniszterelnök leszögezte: "ha valakik az elmúlt napokban-hetekben - hasonlóan bizonyíték nélkül - nem kezdtek volna egy csúnya személyes támadást azt állítva, hogy én vagyok a dolog mögött", akkor ő nem szólal meg az ügyben, ahogyan az elmúlt öt évben sem tette, mivel teljes bizonyosságot nem tud.

Gyurcsány Ferenc elmondta: két alkalommal is beszélt az MSZP frakciója előtt az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról és arról valóban vita volt, hogy kimondja-e a neveket, vagy sem, de "a frakció nem tudott frakcióként egységes álláspontra jutni." Ezután fordult a volt miniszterelnök az MSZP elnökéhez.

Arra a kérdésre: honnan tudja, hogy kik voltak a kiszivárogtatók Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a levél tartalmaz részleteket, amelyeket ismer a frakció is. A volt miniszterelnök szerint az egész kiszivárogtatás "kollektív ügy, sajnálom, hogy vannak akik nem ezt gondolják."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×