eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tüntetés, bohócforradalom, megemlékezés - a nap legfontosabb hírei

Országszerte tüntettek a szakszervezetek, egyeztetést követelnek a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő kérdésekben. A büntetőeljárásról szóló törvényjavaslat visszavonását kéri a Társaság a Szabadságjogokért. Országszerte megemlékezéseket tartottak Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetésének évfordulója alkalmából.

Tiltakozások napja

Tizenöt megyeszékhelyen tartottak autós figyelemfelhívó demonstrációt, négy megyeközpontban pedig tüntettek a szakszervezetek. A megmozdulásokat szervező négy érdekképviselet azt követeli a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat a szakszervezetekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő kérdésekben. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azért szervezte június 16-ra a megmozdulást, mert a kormány korábban azt ígérte, hogy a szociális konzultáció befejezése után tárgyal az érdekeltekkel a tervezett átalakításokról, a konzultáció pedig szerdán lezárult.

Bohócforradalom Budapesten

A szakszervezetek országos sztrájkjával párhuzamosan a rendvédelmisek a Parlament közelében tiltakoztak a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen. Szavazófülkéket állítottak fel, amelyben a demonstráció résztvevői voksaikkal jelképesen visszavonhatták a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly leadott szavazataikat. A bohócforradalomnak nevezett megmozdulást a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke magánemberként hirdette meg. Több rendvédelmi szakszervezet elhatárolódott a megmozdulástól.

Répássy: A védelemhez az eljárás minden szakaszában jogot kell biztosítani

Aggályosnak tartja a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára, hogy a büntetőeljárásról szóló törvényjavaslat szerint a gyanúsított nem találkozhatna a védőjével az őrizetbe vétel utáni 48 órában. Répássy Róbert az InfoRádióban hangsúlyozta: a védelemhez az eljárás minden szakaszában jogot kell biztosítani. A fideszes politikus szólt arról is, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslatának érintett részét tudomása szerint az emberi jogi bizottság több tagja is kifogásolja, így várhatóan módosításokat nyújtanak be. A büntetőeljárásról szóló törvényjavaslat több pontját a Társaság a Szabadságjogokért is alkotmányellenesnek nevezte, és annak visszavonását kérte.

Nagy Imre újratemetésének évfordulója

Országszerte megemlékezéseket tartottak Nagy Imre volt miniszterelnök és mártírtársai 1989-es újratemetésének évfordulója alkalmából. Budapesten, a Vértanúk terén a kormányfő szobra előtt fejet hajtott Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A katonai tiszteletadással zajló rendezvényen a közjogi méltóságok mellett koszorút helyeztek el többek között a diplomáciai testületek képviselői, valamint Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája.

Fokozták az együttműködést a V4-ek

Fokozták az együttműködést és hatékonyabban léptek fel Brüsszelben a visegrádi országok a most lezárult szlovák elnökség idején. Ezt a négy ország pozsonyi csúcstalálkozóján erősítették meg a résztvevők. Iveta Radicová szlovák miniszterelnök azt mondta: a rendszeres egyeztetéseknek köszönhetően sikeresen érvényesítették álláspontjukat az unióban a többi között az adóharmonizáció, a nyugdíjreform vagy a stabilitási és növekedési paktum kérdésében. A fórumon Csehország vette át a V4-ek elnökségét.

Kóli-fertőzés - ezúttal Franciaországban

Franciaországban hét kisgyermek került kórházba a különleges kóli baktérium okozta fertőzés miatt, állapotuk súlyos, de nem életveszélyes. Mindannyian egy előrecsomagolt darálthús-termékből ettek, amelyet egy német áruházlánc forgalmaz, és amelyhez a húst részben Németországból importálták. A francia egészségügyi hatóságok szerint a megbetegedéseknek nincs közük a németországi hasmenésjárványhoz, a tünetek ételmérgezésre utalnak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×