eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Századvég: a többségnek nem kell Gyurcsány Ferenc

Széteséssel fenyegeti a baloldalt Gyurcsány Ferenc, ex-miniszterelnök visszatérése - derült ki a Századvég május végén készített közvélemény-kutatásából, amely a frissen alakult Demokrata Párt hatását is vizsgálta. Gyurcsány politikai szerepvállalásának teljes elutasítása a középen állók körében 59, a jobboldalon pedig 83 százalékos.

A kutatás tanúsága szerint a választókorúak 55 százaléka semmilyen politikai szerepben nem látná szívesen az aktív nyilvánossághoz nemrég visszatért volt kormányfőt. A megkérdezettek egyötöde (20 százalék) csak parlamenti képviselőként (ez Gyurcsány Ferenc jelenlegi státusza) tudná elfogadni jelenlétét.

A választók hat százaléka látná szívesen újra pártelnökként, miniszterelnökként pedig mindössze öt százalékuk - derült ki a Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatásából, amely ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével készült.

Gyurcsány Ferenc aktív politikai szerepvállalása a baloldalt is megosztja. A magukat baloldalinak tekintő választók körülbelül negyede (26 százalék) semmilyen politikai szerepben, újabb negyede maximum parlamenti képviselőként (24 százalék) látná a volt miniszterelnököt. Tíz százalékuk számítana rá pártelnökként, 39 pedig kormányfőként is.

A középen állók, politikai ideológia tekintetében magukat semlegesnek tekintő választók körében mindössze négy százalék szeretné ismét miniszterelnöki, hat pedig pártelnöki székben látni Gyurcsány Ferencet. A jobboldalon pártelnökként négy kormányfőként pedig senki sem várná vissza a politikust. Gyurcsány politikai szerepvállalásának teljes elutasítása a középen állók körében 59, a jobboldalon pedig 83 százalékos.

A politikai baloldalon szavazók körében hasonló megosztottságot gerjeszt a Demokrata Párt megjelenése. Amennyiben Gyurcsány Ferenc lenne az új erő vezére, a teljes népesség négy százaléka voksolna rá, elhagyva ezzel az MSZP-t, amelynek támogatottsága szintén a parlamenti bejutás küszöbére esne (hat százalék).

A Demokrata Párt megjelenését a megkérdezettek 11 százaléka tartja hasznosnak, mert alternatívát ad a baloldalnak. 18 százalék szerint az új erő jelenléte inkább káros, mert az MSZP esélyeit rontja. A választókorúak 46 százalék a nem tulajdonít semmilyen jelentőséget a pártnak, 25 százalék pedig nem tud még (vagy nem akar) ítéletet alkotni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×