eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát

Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát; a posztumusz hadnagyot családtagjai, hozzátartozói, katonatársai, falubeli barátai, egykori iskolatársai kísérték utolsó útjára kedden Fejér megyei Besnyő temetőjében.

A szolgálatteljesítés közben, május 17-én halálos közlekedési balesetet szenvedett 25 éves katona
nemzetiszínű zászlóval letakart koporsója előtt fejet hajtott Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kovács József vezérőrnagy, a honvédség összhaderőnemi parancsnokságának parancsnoka, L. Simon László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

A temetésen a Magyar Honvédség valamennyi fegyverneme képviseltette magát.

A ravatalnál Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár parancsnoka búcsúzott a csapat elhunyt katonájától, aki parancsnoka szavai szerint a legnagyobb áldozatot hozta, amit katona hozhat: kötelessége teljesítése közben életét adta a hazájáért.

Róth Orsolya katonai pályafutását felidézve elmondta, hogy 2007 júliusa óta szolgált a Bocskai lövészdandárnál. Emberi tulajdonságairól, szakmai ismereteiről mindig elismerően nyilatkoztak parancsnokai. Munkáját példamutató módon látta el, beosztottai elismerték parancsnoki képességeit.

2008-2009 fordulóján békefenntartóként Koszovóban szolgált lövész rajparancsnokként. Hazatérése után tovább fejlesztette katonai ismereteit és jelentkezett Afganisztánba, a magyar tartományi újjáépítési csoport állományába, ahol idén márciustól teljesített szolgálatot.

Ott is helytállt, embersége, bajtársiassága, felkészültsége elismerésre méltó volt - mondta a dandártábornok.

A gyászbeszédet követően Róth Orsolyát végső nyughelyére kísérték. Katonatársai sortűzzel és az Il silencio dallamával búcsúztak tőle.

A magyar katonák május 17-én az afganisztáni Baglán tartományban szenvedtek közlekedési balesetet. Az öt autóból álló konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán teherautó kanyarodott a kocsisor elé. A magyar katonák járműoszlopa előzni kezdett, s eközben a konvoj harmadik kocsija, egy speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító eddig ismeretlen okból az útpadkán megperdült, majd felborult, négy kereke és lövésztornya kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka életét vesztette. A gépjármű sofőrje életveszélyes, egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Valamennyiüket hazaszállították, a két könnyű sérült már elhagyhatta a kórházat.

Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×