eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újra indokolni kell a tisztviselők felmentését - a nap hírei

Elfogadta a kormány- és köztisztviselők felmentésére vonatkozó új szabályozást az Országgyűlés. A döntés értelmében a felmentéseket ismét indokolni kell, a kormány- és a köztisztviselők pedig méltatlanságra és bizalomvesztésre hivatkozva is meneszthetők lesznek.

Az Országgyűlés azután fogadta el a törvény módosítását, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a korábbi szabályozásban az indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét. Az új jogszabály - amelynek legtöbb rendelkezése június elején lép hatályba - rögzíti a felmentés lehetséges indokait, emellett megteremti a jogviszony megszüntetésével szembeni belső jogorvoslat lehetőségét is.

Tíz kérdése van az LMP-nek

Tíz kérdésben kezdeményez népszavazást az alapvető munkavállalói jogok témakörében az LMP. Schiffer András frakcióvezető szerint erre az emberek egyre erősödő kiszolgáltatottsága és a megszorítások miatt van szükség. A politikus az InfoRádióban úgy fogalmazott: a többi között az elbocsátásokról, pótlékokról és az álláskeresési járadékokról kérdeznék meg az embereket, mert szerintük a kormány e témákban tervezett intézkedései nem javítanák érdemben a versenyképességet.

Rendvédelmisek: nincs megállapodás

Közeledtek az álláspontok a Rendvédelmi Szervezetek Érdekegyeztető Fóruma és Pintér Sándor belügyminiszter között. A sztrájkbizottság elnöke részleteket nem árult el, csak annyit mondott: a miniszter kedden terjeszti a kormány elé a dokumentumot, ami kezelhető, de nem jó. Kónya Péter közölte: kedden 18 óráig várják a kormány válaszát, hogy elfogadja-e a tervezetet. Hangsúlyozta: a sztrájkbizottság a kormánydöntéstől teszi függővé a következő tiltakozó akció időpontjának bejelentését. Az ágazati érdekképviseletek áprilisban kezdtek figyelemfelkeltő demonstrációt azért, hogy kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követeljenek, és a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba.

Pedagógusnapon tüntetnek a tanárok

Jövő vasárnap, pedagógusnapon tüntetnek az ágazat dolgozói Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt - jelentette be a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az InfoRádióban közölte: azt szeretnék elérni, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól. Az érdekképviseleti vezető emlékeztetett arra: a miniszterelnöknek május 4-én írt levelet az ágazatban érintett öt szakszervezet, múlt csütörtökön pedig azt a választ kapták, hogy a kormányfő azért nem egyeztet velük a közoktatási kérdésekben, mert most zajlik a szociális konzultáció, amely foglalkozik ezzel a témával is.

Büntetőeljárást kezdeményezett a horvát tőkepiaci felügyelet a Mol ellen

Büntetőeljárást kezdeményezett a horvát államügyészségnél a Mol, illetve a társaság felelős személyei ellen a horvát tőkepiaci felügyelet. A tájékoztatás szerint a felügyelet piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanúja miatt kezdeményezte az eljárást. A Mol nem kommentálta az ügyet. A hatóság szerint a Mol - mint az INA legnagyobb részvényese - a tavaly decemberi nyilvános vételi ajánlatával és a később a médián keresztül terjesztett információival félrevezető jelzéseket adott, hogy megszerezze a társaság részvényeinek többségét.

Csökken a benzin ára

Szerdán bruttó négy forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelemi árát a Mol, a gázolajé nem változik. Sándor Dávid, a Portoflio.hu elemzője az Inforádióban elmondta: a döntéssel a 95-ös benzin átlagosan literenként 376-377 forintba kerül majd, a gázolajért továbbra is 360 forintot kell fizetni.

Dinamikus Együttműködés a Bakonyban

Megkezdődött a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye a Bakonyban. A Dinamikus Együttműködés 2011 elnevezésű, június 15-ig tartó hadgyakorlaton 300 technikai eszköz mellett 900 katona vesz részt. Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: a gyakorlat keretében a tatai Klapka György Lövészdandár első zászlóalja hajt végre országvédelmi feladatokat, éleslövészettel egybekötve.

Puklus Péter az év tokaji borásza

Puklus Péter, a Tokaj Kereskedőház Zrt. főborásza lett a tokaj-hegyaljai borvidéken az év borásza. A 37 éves szakember a gödöllői Agrártudományi Egyetemen diplomázott, dolgozott Balatonbogláron, a Törley Pezsgő Pincészetnél, vezette a Hungarovin Rt. szekszárdi üzemét, majd a Garamvári Szőlőbirtok balatonlellei gazdaságának termelési igazgatója lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×