eur:
400.49
usd:
366.54
bux:
74441.27
2024. október 14. hétfő Helén

Orbán: Az egész ország érdeke az erős önkormányzatiság - a nap hírei

Az egész ország érdekének nevezte az erős önkormányzatok megmaradását a miniszterelnök. Afganisztánban elbúcsúztatták bajtársaik a hét elején balesetben meghalt két magyar katonát. Lengyelországban három gyermek és egy felnőtt sérült meg egy magyar iskolásokat szállító busz balesetében.

Orbán: Meg kell újítani az önkormányzati rendszert

Az egész ország érdekének nevezte az erős önkormányzatok megmaradását a miniszterelnök. Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetségének székesfehérvári közgyűlésén azt mondta: Magyarország újjászervezésének részeként az önkormányzati rendszert is meg kell újítani. Hozzátette: az önkormányzatoknak csak azokat a feladatokat kell vállalniuk, amit el tudnak végezni, ugyanakkor az államnak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátnia, amelyet helyileg jobban meg tudnak oldani. A közgyűlésen három törvénymódosítási javaslatot is elfogadott a Megyei Jogú Városok Szövetsége.

Az MSZP kíváncsi

Alternatív egyeztetésbe kezd az MSZP az érdekvédelmi szervezetekkel a nyugdíjakról, továbbá a munka törvénykönyve, illetve az önkormányzati törvény várható megváltoztatásáról. Mesterházy Attila szocialista pártelnök Egerben azt mondta: pártja - a kormánnyal ellentétben - kíváncsi az érintettek és az érdekképviseletek álláspontjára, ezért minden megyében megkeresik a civil szervezeteket és az érdekképviseleteket.

Az LMP önállóan akar megerősödni

Kizártnak nevezte az együttműködést Gyurcsány Ferenccel az LMP frakcióvezetője. Schiffer András azután beszélt erről, hogy a volt miniszterelnök az áprilisi zuglói önkormányzati választás után összefogásra szólította fel az MSZP-t és az LMP-t. A politikus hangsúlyozta: pártjának önállóan kell megerősödnie, és azon dolgoznia, hogy kormányképes erő legyen 2014-re.

A Jobbik javaslatai

Szülőtámogatási járadékot és a gyermekszám alapján nyugdíj-korkedvezményt javasol a Jobbik. Az ellenzéki párt népesedési konferenciája előtt Z. Kárpát Dániel, a Jobbik népesedési munkacsoportjának vezetője közölte: lehetőséget kell adni például, hogy a munkavállalók személyi jövedelemadójukból közvetlenül támogathassák szüleik nyugdíját, de javasolják azt is, hogy országosan vezessék be a szociális kártyát.

A magyar honvédelem napja


A honvédelmi miniszter szerint a magyar nemzet küldetése, hogy újraépítse az államot és a hazát, és a változásnak az egész nemzetben végig kell mennie. Hende Csaba a magyar honvédelem és Budavár napja alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott: minden nemzetnek szüksége van olyanokra, akik védik a hazát, vállalják a szent kötelességet, még ha az életveszéllyel is jár. Közben az afganisztáni Mazari-Sarifban katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el bajtársaik a hét elején balesetben meghalt két magyar katonát. A hősi halottá nyilvánított Dálnoki András szakaszvezető, valamint Róth Orsolya őrmester földi maradványait vasárnap hozzák haza Kecskemétre.

2,8 százalékos növekedést jósolnak

Javította a tevékenységi területének egészére és ezen belül a magyar gazdaságra adott idei növekedési előrejelzését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A pénzintézet várakozása szerint a magyar gazdaság a januári becslésben szereplő két százalék helyett 2,7 százalékkal növekszik az idén, jövőre pedig 2,8 százalékos lehet a magyar GDP-bővülés.

Így ösztönözné Szócska a szűréseken való részvételt

Közvetítői szerepet kaphat az orvosi alapellátás abban, hogy a szűréseken minél többen vegyenek részt, és ezt a segítséget anyagilag is ösztönözni szeretnék. Erről Szócska Miklós egészségügyi államtitkár beszélt az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének keszthelyi egészségpolitikai fórumán. A szervezet elnöke, Selmeczy Kamill arról beszélt, hogy a magyar egészségügy ellátó-képességét veszélyeztető dolgozói hiánnyal fenyeget a német és az osztrák munkaerőpiac felszabadulása után felerősödött orvoselvándorlás.

TeSzedd!

Magyarország történetének eddigi legnagyobb önkéntes akciójában 1500 helyszínen több mint 160 ezer ember több ezer tonna szemetet gyűjtött össze. A TeSzedd! elnevezésű kezdeményezés tapasztalatait összegezve Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkára elmondta: a hagyományteremtőnek szánt szemétgyűjtő naphoz, amelyet a kormányzat szervezett, környezetvédő és más civil szervezetek, cégek és magánszemélyek csatlakoztak. A Kaposvár melletti Deseda tónál ipari robbanóanyagot találtak az önkéntes szemétgyűjtők; a környéket néhány órára le kellett zárni emiatt.

Múzeumok Majálisa

Átadták Az Év Múzeuma és Az év kiállítása elismeréseket a 16. Múzeumok Majálisa megnyitó ünnepségén, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mellett a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Szlovák Tájház kapta a múzeumi elismerést, az év kiállítása 2010 díjat a zsűri a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-Magyarországi tájegységének ítélte oda.

Magyar gyerekek sérültek meg Lengyelországban

Lengyelország délnyugati részén három gyermek és egy felnőtt sérült meg egy magyar iskolásokat szállító busz balesetében. Több sérültet mentőhelikopterrel vittek a wroclawi kórházba; az egyik gyermek állapota súlyos. Az opolei vajdasági rendőrség szerint a jármű defektet kapott Namyslów város közelében, és egy kanyarban, előzés közben az oldalával nekiütközött egy szembejövő kamionnak. A sofőrnek sikerült megakadályoznia, hogy a kisbusz felboruljon, de a jármű egyik oldala súlyosan megrongálódott. A balesetben tizenketten sérültek meg kisebb-nagyobb mértékben. Mindannyian egy nemzetközi táborozáson vettek részt egy európai uniós projekt keretében.

Több mint negyven halott Szíriában

Szíriában legalább 44-re emelkedett a pénteki tüntetéseken lelőtt civilek száma. Egy emberi jogi csoport szerint az áldozatok több mint fele az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban halt meg, ahol harckocsikat vettek be a rendszerellenes tömegtüntetések feloszlatása érdekében. A Bassár el-Aszad elnök távozását követelő, kilenc hete tartó megmozdulásoknak egy másik szervezet szerint összesen több mint nyolcszáz polgári áldozata volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Nem találják az irányt a tőzsdék

Nem találják az irányt a tőzsdék

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék vegyes képet mutatnak a nyitást követően. Gazdasági események szempontjából pedig kimondottan eseménytelen nap várható. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×