eur:
401.52
usd:
367.52
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Giró-Szász: Nem lehet újrafényezni a Gyurcsány brandet

Gyurcsány Ferencnek törekednie kell, hogy a baloldali táborban jelentős szereplő legyen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a volt kormányfő célja a politikai védelem megszerzése.

Gyurcsány Ferenc előre menekül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András, aki hozzátette: a volt miniszterelnöknek politikai szereplőként  fent kell tartania magával kapcsolatban az érdeklődést, mert csak így tudja elmondani, hogy vele szemben politikai boszorkányüldözés folyik.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint van egy másik olvasata is Gyurcsány Ferenc jelenlegi aktivitásának: az egykori kormányfő világosan látja, hogy a közeljövőben nem fog többséget szerezni a szocialista párton belül, mert a "brandje az előző években megégett", és a Gyurcsány-korszak sok szocialista politikusban mély sebeket hagyott.

Tönkrement a Gyurcsány brand


A politikai elemző úgy véli: Gyurcsány Ferencnek törekednie kell, hogy a baloldali táborban jelentős szereplő legyen, mivel azonban ezt a klasszikus szocialista pártban nem tudja létrehozni, teremt egy szociálliberális platformot, ahol viszont nyerő pozícióban lehet. Ráadásul az MSZP-n belüli küzdelemben ez egy zsarolási potenciál lehet, mert azt mondhatja: "ha veletek nem, akkor nélkületek".

Gyurcsány Ferenc az egyetlen karakteres figura a szocialista pártban. Egy hiperaktív politikai aktor, akinek cselekedeteire mindig csak reflektál az MSZP - fogalmazott az elemző, hozzátéve: Gyurcsány célja a politikai védelem megszerzése, mert ha valaki aktív politikai szereplő, akkor az nagyobb védelmet jelent, mintha passzív lenne vagy visszavonulna.

A volt kormányfő céljai között lehet a "politikacsinálás" is: nem biztos, hogy a szerveződő politikai alakulat első embere akar lenni, viszont Giró-Szász András biztos benne, hogy a szürke eminenciás szerepét szeretné majd magára vállalni.

Gyurcsány Ferenc nem tud más pályát bejárni, mint a mostani, az MSZP pedig nem tud mit kezdeni ezzel. Ha valami kedvező a jobboldalnak, akkor ez az - emelte ki Giró-Szász András, aki azonban hangsúlyozta: az egykori miniszterelnök brandje annyira tönkrement a magyar politikai piacon, hogy azt "újragenerálni, újragyúrni és újrafényezni nem lehet".  Lehetségesnek tartja, hogy új pártot alapít, de hogy sikeres lesz-e, az csak a jelenlegi kormánytól függ, amely ha jól működik, akkor Gyurcsány pártja sikertelenségre van kárhoztatva.

Jobbik, a partra vetett hal

Giró-Szász András nem osztja azt a véleményt, miszerint a Jobbik jól használja ki a parlament által adott lehetőségeket. Úgy véli, az ellenzéki párt az elmúlt egy év első felében partra vetett halként működött, mert a kormány elszívta előle a levegőt.

Ettől függetlenül a Jobbik térnyerése az utóbbi idők közbiztonsági problémái kapcsán megmutatkozott. Mindaddig, amíg ezek a hírek napirenden vannak, és az emberek nem érzik az érdemi kormányzati cselekvés pozitív hasznát - vagyis a közbiztonság javulását -, addig a Jobbiknak van keresnivalója - fogalmazott a Századvég Alapítvány igazgatója.

Azok a problémák, amik a Jobbikot társadalmilag segíthetik, valósak, és a kormánynak úgy kell választ adni rájuk, hogy a jogállam és az erkölcs szabta kereteket ne lépje át - mondta az elemző.

Arról, hogy lesznek-e változások a kormányban, és ha igen, akkor milyenek, azt hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-nek a kormányra kerülés és 2011 vége között kell azokat a lépéseket megtennie, amelyek létrehozzák azt a szerkezetet, amiben működtetni szeretnék az országot. 2012-13-ban és 2014-ben már pragmatikus alapon kell politizálni, vagyis erre az időszakra az összes tárcánál olyan vezetőkre van szükség, akik hatékonyan tudnak irányítani.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×