eur:
385.81
usd:
354.53
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Barsiné Pataky Etelka: Óriási lehetőség a vízi turizmus fejlesztése

A magyar kormány a Duna-stratégián belül szeretne egy öt országot érintő Tisza-stratégiai tervet is kidolgozni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Barsiné Pataky Etelka. A stratégiáért felelős kormánybiztos arról is beszélt, hogy zászlóshajó lehet a geotermikus energia hasznosítása is.

Közép-Európa kezd komoly gazdasági és politikai erőként megjelenni az Európai Unióban, a makroregionális együttműködés révén egy fokkal feljebb lépnek, és szervezetten tudják a régió érdekeit képviselni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Duna-stratégiáért felelős kormánybiztos.

Barsiné Pataky Etelka közölte: a hat érintett balkáni ország egyenrangú partnerként tárgyalhat a nyolc uniós állammal a Duna-stratégiáról. Hozzátette: ez az együttműködés is segítheti a Balkán országainak integrációját.

A vízi turizmus fejlesztése óriási lehetőség a Dunának és a Tiszának, ehhez lehet forrásokat szerezni - vélekedett a kormánybiztos. Kiemelte: öt ország részvételével létrehoznák a Tisza-bizottságot, amely a folyó menti területek fejlesztésével foglalkozna.

A zászlóshajók közé tartozik a szennyvíztisztítás, az erre vonatkozó programot úgy akarják elindítani, hogy a legkisebb településnek is legyen haszna belőle - hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy még erőteljesebb szerepet szánnak panelrekonstrukciónak, mert ez nem kizárólag magyar probléma. Gyorsan el akarják kezdeni a típustervekre alapozott komplex felújítások kidolgozását - tette hozzá.

Kiemelt terület lehet továbbá a geotermikus energia hasznosítása - emelte ki a politikus, aki szerint délre haladva egyre jobbak ennek a feltételei, és a vállalkozásoknak lehetőségük lenne kilépni a regionális piacra.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint!

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×