eur:
389.96
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Uniós vita az észak-afrikai menekültáradat kezeléséről - a nap hírei

Az uniós állampolgárok szabad mozgásának megőrzése mellett foglaltak állást a közösség tagországainak belügyminiszterei. Támogatja Macedónia uniós tagságát a magyar kormányfő.

Az uniós állampolgárok szabad mozgásának megőrzése mellett foglaltak állást a közösség tagországainak belügyminiszterei. Erről a magyar tárcavezető beszélt, aki a soros uniós-elnökség képviseletében vezette az észak-afrikai menekültáradat okozta helyzet kezeléséről szóló brüsszeli vitát. Pintér Sándor hangsúlyozta: a schengeni rendszer védelmében meg kell erősíteni az övezet külső határait, valamint javítani kell az együttműködést a határon kívüli országokkal.

Orbán Viktor Macedónia uniós tagsága mellett

Macedónia uniós tagsága mellett foglalt állást Szkopjéban a magyar kormányfő. Orbán Viktor egynapos látogatást tett a volt jugoszláv tagköztársaság fővárosában, ahol négyszemközti tárgyalt Nikola Gruevszki macedón kormányfővel. A magyar miniszterelnök megerősítette: az unió soros elnökeként mindent megtesz azért, hogy mielőbb megkezdődhessenek az uniós csatlakozási tárgyalások Macedóniával.

Pozsonyban tárgyalt Martonyi János

Folytatja a még nyitott kérdések megvitatását a magyar és a szlovák kormány. Erről a magyar külügyminiszter beszélt egynapos pozsonyi látogatásán. Martonyi János közölte: a magyar-szlovák viszonyban az utóbbi egy évben pozitív változások történtek, de vannak eltérő álláspontok is. A miniszterek aláírták annak a kormányközi szerződésnek a kiegészítését, amely a közös határon lévő hidak és közutak használatát, valamint karbantartását szabályozza.

Becsey Zsolt Máltán tárgyalt

Egyebek mellett a vízgazdálkodás, az it-technológia, az infrastruktúra-fejlesztés és az élelmiszer-feldolgozás területén nyílhat lehetőség a magyar vállalkozások számára a libanoni, az algériai, a ciprusi és a tunéziai piacokon. Erről a külgazdaságért felelős államtitkár beszélt azután, hogy Máltán ezen államoknak az ipari minisztereivel tárgyalt. Becsey Zsolt közölte: Tunéziával is megállapodtak abban, hogy a július 24-ei választások után felveszik a kapcsolatot.

Súlyos fagykárok országszerte

Országszerte elérheti, vagy meg is haladhatja a 20 ezret azoknak a gazdáknak a száma, akiknek kárt okozott a múlt heti fagy. A károk összesítésével várhatóan május 23-ra készülnek el. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legsúlyosabb a helyzet, ott becslések szerint négy ezer hektár gyümölcsöst ért a fagy, míg Bács-Kiskun megyében mintegy hat ezer hektár gyümölcs, valamint 16 és félezer hektár szőlő károsodott. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke az Inforádióban arról beszélt, hogy a magyar állam a lengyelekkel közösen kér uniós támogatást a fagykárok enyhítésére.

Simor: Elérhető az MNB inflációs célja

További szigorítás nélkül is elérhetőnek tartja a jövő év végére a jegybank inflációs célját a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András egy debreceni rendezvényen elmondta: a hazai pénzügyi rendszer még nem képes támogatni a gazdaság fellendülését. A jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy noha a magyar gazdaság egyensúlyi helyzete az elmúlt időszakban sokat javult, a magas hitelállományok miatt az ország sérülékenysége még sokáig megmarad.

Rossz a vidéki sport helyzete

Rossz pénzügyi helyzet, leromlott állagú sportlétesítmények, leépült sportorvosi és sportigazgatósági rendszer jellemzi a vidéki sportéletet a miniszterelnök sporttanácsadója szerint. Balogh Gábor a sportvezetők öt hónapig tartó konzultációsorozata után az Inforádióban azt mondta, a pénzhiány egyik oka, hogy a megyék a sporttámogatásokat együtt kapják a szociális és kulturális pénzekkel, és a források inkább az utóbbi két területhez kerülnek. További problémaként említette a megyei sportigazgatóságok leépülését.

Kártérítési pert indít a Diagon

A Fővárosi Bíróság jogerős ítélete szerint törvénytelenül vonták ki a Diagon Kft. H1N1 tesztjét a piacról, emiatt nemcsak az államot, hanem a céget is jelentős kár érte. A vállalat kártérítési pert indít. A vírusteszt hatékonyságát a szegedi egyetem és egy független német minősítő intézet is igazolta.

A szakszervezet tiltakozik

Tiltakozik az egyetemeket és főiskolákat érintő kormányzati tervek ellen a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Kis Pap László elnök az érdekképviselet rendkívüli ülése után az InfoRádióban úgy vélte: az intézmények összevonásáról és integrációjáról a sajtóban megjelent tervek kizárólag rövid távú pénzügyi érdekeket szolgálnak, és a megszorításokkal veszélybe kerülne a teljes felsőoktatás.

Hétfőig igényelhető a diákhitel

Hétfőig adhatják be igénylésüket azok a hallgatók, akik még a tavaszi szemeszterben szeretnének diákhitelt kapni. Az államilag támogatott képzésben tanulók maximum 200 ezer forintot vehetnek fel, míg a költségtérítéses képzésben résztvevő diákok legfeljebb 250 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A lehetőséggel 2001 óta összesen már több mint 307 ezren éltek.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×