eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A korábban felismert petefészekrák túlélése is alacsony

A tünetek megjelenése után gyorsabban diagnosztizált és kezelt petefészekrákos nők túlélése nem volt jobb, mint azoké, akiknél később kezdődött a terápia - állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.

A vizsgálatban a diagnózist követő öt évig mintegy 1500 ausztrál nőt követtek nyomon, akiknél 2002 és 2005 között diagnosztizáltak petefészekrákot.

A felmérésbe bevont nőket a kutatók kikérdezték tüneteikről, valamint arról, hogy az első tünetek megjelenése után mennyi idő telt el a diagnózisig és a kezelés megkezdéséig. A nők többségének voltak tünetei a diagnózist megelőzően. A tünetek megjelenése utáni két hónapon belül a nők 40 százaléka ment orvoshoz, három hónapon belül 60 százaléka, hat hónapon belül pedig 80 százaléka. Az eredmények azt mutatták, hogy a túlélés időtartama nem függött attól, hogy melyik csoportba tartozott valaki.

Azoknak a nőknek a túlélési ideje viszont hosszabb volt, akiknél a tünetek jelentkezése előtt, rutinvizsgálat során diagnosztizálták a petefészekrákot: átlagosan négy év a másik csoport három évéhez képest. A tünetek megjelenését követő egy hónapon belül diagnosztizált nők 52 százaléka élt még öt év elteltével, míg az egy éven túl diagnosztizált nők 53 százaléka. A kutatók úgy vélik, ha a petefészek rákja már eléggé előrehaladott ahhoz, hogy tüneteket okozzon, akkor lehetséges, hogy a kezelés már kevéssé javítja a páciensek többségénél a túlélést.

A tanulmányt a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat legfrissebb számában tették közzé.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×