INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Fidesz: a kormányváltás óta felgyorsult az uniós források kifizetése

InfoRádió / MTI
A Fidesz cáfolja a szocialisták azon állítását, hogy az Új Széchenyi Terv nem tartalmaz újításokat. A kormánypárt szerint a kabinetváltás óta jelentősen felgyorsult, megháromszorozódott az európai uniós pályázatok forrásainak kifizetése.

A Fidesz csütörtöki közleményében Varju László szocialista országgyűlési képviselő délelőtt tartott sajtótájékoztatójára reagált.

Az ellenzéki politikus egyebek mellett arról szólt, hogy kormánynak nincs saját fejlesztéspolitikája, az Új Széchenyi-terv szerinte ugyanis nem tartalmaz mást, mint a korábbi Új Magyarország Fejlesztési Terv gyakran szó szerinti másolással készült utódpályázatait.

Varju László óriási gazdasági veszélyként értékelte továbbá, hogy a kabinet politikai okokból egy évre felfüggesztette az európai uniós pályázatok forrásainak kifizetését.

A nagyobbik kormánypárt ezzel szemben kiemeli: az Új Széchenyi Terv a korább programokkal ellentétben nemcsak az uniós forrásokat foglalja magába, hanem a hazai fejlesztési forrásokat és pénzügyi eszközöket is.

"A korábbi káosz helyett a rendszer egységes és átfogó stratégia és fókuszált fejlesztési célok mentén épül fel és működik" - fejti ki a párt. Hozzáteszik: a pályázati rendszert az előző kormányok "koncepciótlan pénzszórása" helyett "átgondolt és egységes stratégia" mentén alakították ki a kis- és középvállalkozások megerősítésének érdekében.

A Fidesz megjegyzi továbbá, hogy a korábbi, havonta átlagosan 22 milliárd forint kifizetése helyett 2010 júniusa óta havonta átlagban 65 milliárd forint támogatás jutott el a pályázatok nyerteseihez. A párt szerint a szocialisták azon állítása is hazug, amely alapján kevesen jelentkeznek az uniós pályázatokra, hiszen az érdeklődés kimagasló.

Az új támogatási konstrukciók megnyitását követően gyors ütemben bővül a jelenlegi mintegy 90 kiírásra beérkezett pályázatok száma; a legnagyobb érdeklődést pedig a vállalkozásfejlesztési program kíséri, amelyre mintegy nyolcszáza pályázat érkezett - mutatnak rá.

A kormánypárt kitér Varju László azon kijelentésére is, amely szerint csak a "baráti" önkormányzatok lehetnek sikeresek a pályázatok elbírálásakor. A Fidesz ezzel szemben úgy gondolja "Varju László a szocialista kormányzás gyakorlatából indul ki", de - mint fogalmaznak -, azok az idők már elmúltak.

A címlapról ajánljuk