eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65622.77
2024. április 23. kedd Béla

Bajnai Gordon: Az unió messze van még attól, ahol lenni szeretne

Még nem lábalt ki a válságból az Európai Unió, ráadásul új kihívással is szembe kell néznie: a limitált szuverenitás tényével - jelentette ki egy konferencián Bajnai Gordon. A volt kormányfő szerint az uniós integráció "félszívvel végzett, félig végiggondolt és félbehagyott program, amelyet a választóknak is csak félig magyaráztak el".

A globális válság felerősítette az Európai Unió szerkezeti hiányosságait és gazdasági versenyképességi problémáit, és ráébresztette Európát arra, hogy nem lehet gazdasági-pénzügyi uniót létrehozni közös pénzügyi szabályok nélkül - fogalmazott Bajnai Gordon volt kormányfő a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és a német Bertelsmann Alapítvány konferenciáján.

Hozzátette: az uniós integráció "félszívvel végzett, félig végiggondolt és félbehagyott program, amelyet a választóknak is csak félig magyaráztak el".

Bajnai Gordon úgy véli: ez a tény veszélyezteti az eurót és az uniót is, és ezt az európai vezetők is felismerték, ezért fogadták el márciusban az Euró-plusz paktumot, és ezért küzd a soros magyar elnökség a gazdasági kormányzáshoz szükséges 6-os jogszabálycsomag elfogadtatásáért.

Bajnai Gordon leszögezte: szerinte az EU messze van még attól, ahol lenni szeretne. Mint mondta: nem világos, hogy a versenyképességi paktum mit jelent a gyakorlatban, és kétséges az is, hogy az ebben foglalt szankciók kellő visszatartó erővel rendelkeznek-e majd. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nem csatlkozott a paktumhoz megjegyezte: ő úgy látja, jobb egy klubon belül lenni, mint kívülről figyelni, mi történik.

A volt miniszterelnök szerint Európának szembe kell néznie egy eddig sosem tárgyalt, de fenyegető problémával. Mint mondta: az államok nemzeti szuverenitásuk egyre nagyobb részéről mondanak le a közös gazdasági kormányzás érdekében. Így kettős felelősség jön létre: a vezetők egyrészt tartoznak a választóiknak, másrészt hűeknek kell lenniük a nemzetközi szerződésekhez. "A demokratikus legitimáció új formáira van szükség uniós szinten" - hangoztatta Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök szerint az adósságcsökkentés és a strukturális reformok olyan folyamatok, amelyet a választók - idézem - gyűlölnek, így komoly politikai kockázatokkal járnak az európai vezetők számára. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt idézve Bajnai Gordon rámutatott: az uniós tagállamok vezetői mind tudják, hogy mit kellene tenniük, azt azonban nem, hogy miként győzhetnek a következő választáson, ha meg is teszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×