eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az ENSZ szerint alapvető a médiahatóság függetlensége

A politikától független médiahatóság megteremtésének szükségességét hangsúlyozta budapesti látogatásán az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint nincs szükség a jogszabály megváltoztatására.

A testületben minden pártnak és sajtószervezetek képviseltetnie kell magát, és tagjait a parlamentnek kell megválasztania - hangsúlyozta az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője. Frank La Rue szorgalmazta, hogy Magyarországon legyen a médiaszabályozásról nyitott párbeszéd, amelybe - véleményétől függetlenül - minden érintett szakmai és a civil szervezet képviselőit vonják be.

"Jó, ha egy párt többséget szerez, de az nem szerencsés, ha gőzhenger módjára viselkedik. Fontos a médiahatóság függetlensége. Furcsa, hogy kilenc évre választják a testület tagjait, és ez akár 18 évre is meghosszabbítható. Az általános gyakorlat, hogy négy-öt évre delegálnak tagokat ilyen szervezetekbe, és évente egy-két új tag kerül testületbe" - fogalmazott.

Az ENSZ jelentéstevője kiemelte, hogy a médiahatóság függetlensége alapvető fontosságú a világ minden országában, de olyan intézménynek kell lennie, amelyben minden párt és a sajtószervezetek is képviseltethetik magukat.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kabinet törekszik a média függetlenségének megteremtésére, ugyanakkor megismételte: a kormányzat meglátása szerint nincs szükség a jogszabály megváltoztatására, de ha bármilyen körülmény indokolttá teszi, akkor módosíthatnak rajta.

"Nincs vita a magyar kormány és az ENSZ képviselője között a média szabadságával és pluralitásával kapcsolatban. A kabinet elfogadja Frank La Rue meglátásait, és azt, hogy milyen értékek fontosak a világszervezetnek. Ezeket be is tartjuk, de Magyarországon is vannak helyi sajátosságok, amelyeket figyelembe kell venni. A médiatörvény megalkotásakor is így történt" - jelentette ki.

Frank La Rue arról is beszélt háromnapos látogatás végén, hogy az internetet nem lehet azonos módon szabályozni a televíziókkal és rádiókkal. Utóbbiak szabályozására ugyanis az ad alapot, hogy állami tulajdonban lévő, korlátozottan rendelkezésre álló frekvenciákat használnak, míg ez az internetre nem áll. De fontos, hogy a sajtó e része is szankcionálható legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×