eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Stohl Andrást - a nap hírösszefoglalója

Első fokon két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Stohl Andrást. Újraszabályozza a kormány a költségtérítéses képzés rendszerét. Hivatalosan is átvette a NATO a líbiai hadműveletek irányítását

Első fokon két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl Andrást a Budakörnyéki Bíróság. A színész-műsorvezetőt súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt mondták ki bűnösnek, és 5 évre eltiltották a járművezetéstől, 3 évre a közügyektől, egyúttal a több mint 650 ezer forintos bűnügyi költségek megtérítésére kötelezték. Stohl András tavaly május 8-án hajnalban Fót közelében, alkoholos állapotban, a megengedettnél gyorsabban hajtva nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő másik két autónak. A balesetben egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült. Az ütközés után Stohl András elhagyta a helyszínt, a rendőrök később otthonából állították elő. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlott és védője fellebbezett, így a per másodfokon folytatódik.

Jogerősen másfél év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélték egy pákozdi ingatlanügyletben elkövetett hivatali visszaélés miatt Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szakállamtitkárát. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel helyben hagyta a Heves Megyei Bíróság 2009. decemberi ítéletét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese ellen.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen a Fradi-pálya adásvételének ügyében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A szervezet vizsgálata szerint a szerződésben rögzített stadion-felújítási kötelezettség azért nem teljesült, mert az MNV akkori illetékesei nem kértek erre megfelelő biztosítékot. A vagyonkezelő úgy látja: ezért súlyos felelősség terheli a korábbi vezetést. Múlt pénteken Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Szerinte a szerződéskötéssel legalább 1,2 milliárd forint kár érte az államot.

Médiaértesülések szerint különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt rendelt el nyomozást a rendőrség az ITD Hungary Zrt.-nél. A Magyar Televízió Híradója úgy tudja: az ügyben a BRFK hírzárlatot rendelt el, az ITD vezetői pedig annyit mondtak, hogy a cég szabályosan gazdálkodik. A feljelentés szerint az ITD tavaly 189 millió forintot kapott a Magyar Államkincstártól jutalmak kifizetésére, de ezt az összeget a cég vezetői másra használták fel.

Megtartja a költségtérítéses képzést a felsőoktatásban az oktatási államtitkárság, de átgondolja és újraszabályozza annak rendszerét. Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár az InfoRádióban úgy fogalmazott: olyan területeken, ahol a gazdaság és a társadalom számára fontos szakembereket képeznek, növelik a keretszámokat, és lesznek olyan szakok is, ahol plusz ösztöndíjakat vezetnek be.

Több mint 142 ezer diák tesz érettségi vizsgát a május 2-a és június 28-a közötti vizsgaidőszakban. Ez háromezerrel több, mint tavaly. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke az InfoRádióban elmondta: a vizsgákat 1.187 helyszínen rendezik meg, a munkában több mint 3.700 vizsgabizottság vesz majd részt.

Áprilistól több mint hatszáz gyógyszer lesz átlagosan 232 forinttal olcsóbb az új referenciaárak miatt - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A tájékoztatás szerint az árváltozás népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szereket érint, ezek között vannak antibiotikumok, gyulladás-csökkentők, vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-csökkentők, valamint epilepszia, asztma, csontritkulás, illetve depresszió elleni szerek.

Megérkezett a BKV számlájára az állami támogatásként várt 19 milliárd forint első részlete, 10 milliárd forint. A pénzt a 4-es metró második - Keleti pályaudvar és a Bosnyák tér közötti - szakaszára szánt keretből előlegezte meg a kormány. Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója korábban azt mondta: a BKV idei költségvetéséből 30 milliárd forint hiányzik.

Összesen 182,4 millió eurót kaphatnak a tavalyi áradások által sújtott közép-európai államok az Európai Unió Szolidaritási Alapjából. Az Európai Parlament költségvetési bizottsága most fogadta el az erről szóló jelentést, amely alapján Magyarországnak csaknem 22 és fél millió euró jár. A javaslatot még az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia.

Hivatalosan is átvette a NATO az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását - jelentette be az észak-atlanti szervezet főtitkára. Anders Fogh Rasmussen közölte azt is, hogy a szövetség nem támogatja a Moammer Kadhafi csapatai ellen harcoló lázadók felfegyverzéséről szóló amerikai, brit és francia javaslatokat. Mint mondta: a NATO a líbiai emberek védelmét szolgálja, és nem a felfegyverzésüket.

Japánban nem terjesztik ki a fukusimai evakuációs körzetet. Tokió azután közölte ezt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt javasolta: a megnövekedett sugárzási értékek miatt ürítsenek ki egy 7000 lakosú, az erőműtől 40 kilométerre lévő települést. A legutóbbi adatok szerint a fukusimai erőmű környékén a megengedett több mint 4300-szorosa volt a tengervízben mért radioaktivitás.







Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×