eur:
390.03
usd:
365.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szócska: Átszervezik az egészségügyi háttérintézmények rendszerét

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a tisztiorvosi intézményrendszer és a mentőszolgálat változatlan státuszban marad az egészségügyi háttérintézmények átszervezése során, de két területen komoly átalakítás várható - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

Szócska Miklós a Semmelweis-terv végrehajtásához szükséges háttérintézményi átszervezésekről szóló konferencián elmondta, hogy szintén megmarad a másodfokú hatóság szintjén az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal.

Közlése szerint ugyanakkor komoly átszervezés várható egyrészt a szakmai háttérintézmények terén, ahol már megkezdődött egy nagy gyűjtő háttérintézmény, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet kialakítása. Emellett a gyógyító intézmények, egyetemek orvoskarainak az oktatási államtitkársággal közös felügyeleti rendszeréhez egy menedzsment jellegű intézményrendszer kialakítását tervezik.

Az államtitkár elmondta, hogy már a közigazgatási egyeztetések legutolsó fázisában van a GYEMSZI kialakítása. A jövőben ez foglalná magában az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézetet, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet, az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetet, valamint az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központot.

Ezeken kívül a GYEMSZI-n belül létrehoznának egy finanszírozási központot és egy a technológiaértékelésért felelős szervezeti egységet, majd a jövőben ide csatlakozna az élelmiszerüggyel kapcsolatos hatósági tevékenység és az étrend-kiegészítők engedélyeztetésének felügyelete is. Ezzel rendeznék a joghézagok miatt kialakult, "visszaélésekkel tarkított világot" - fogalmazott az államtitkár.

Szócska Miklós hozzátette: a GYEMSZI-hez kerülne továbbá az uniós programok menedzsmentje, mivel korábban azt tapasztalták, hogy a háttérintézmények egyenként nem tudták hatékonyan kihasználni az unió adta előnyöket, a többi között az uniós forrásokat.

Szintén ide kerülne a betegút szervezése. Az államtitkár utalt a sajtóban megjelenő "beszólásokra", melyek szerint egyeseknek nem tetszik a nagytérségi ellátásszervezés. Mint mondta, ennek ellenére ő ezt továbbra is jónak tartja, ezért e tervéhez ragaszkodik. Közlése szerint ebben a rendszerben a helyi vezetésnek is szerepe lehetne, a funkcionális integráció bázisa viszont a GYEMSZI lenne.

Az államtitkár egy kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a betegjogok javításának területén is "gyors cselekvés várható". Elmondta, hogy már megtették az előkészületeket egy betegjogi központ létrehozására. Továbbá azt is szeretnék, ha létrejönne egy magyar betegfórum, hogy egységes intézményi felállásban tudjanak tárgyalni az egyes betegszervezetekkel - tette hozzá Szócska Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×