eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Biciklire pattantak Budapesten az EU környezetvédelmi miniszterei

Budapesten kerékpároztak az unió környezetvédelmi miniszterei. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozta. László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint azonban sok feltétel hiányzik a biztonságos budapesti biciklizéshez.

Budapesti kerékpározással indult az uniós környezetvédelmi miniszterek kétnapos találkozója. A tárcavezetők a Margit-szigetről a tudományos akadémia elé tekertek. A több mint 50 fős csoportot magyar találmány, egy lánc nélküli bicikli nyergében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezette.

"Közlekedjünk a nagyvárosokban is minél többet biciklivel, ez egészséges, környezetkímélő és nem terheli azt az amúgy is túlzsúfolt úthálózatot, amelyen dugókkal kell küszködni" - fogalmazott a miniszter.

Az InfoRádió kérdésére, hogyan éljenek ezzel a lehetőséggel azok, akik a kevés bicikliút miatt veszélyesnek tartják a városi kerékpározást, a rollerrel érkező Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára adott választ. "Ahol lehet bicikli utat kialakítani, ott meg kell ezt tenni. Szükség van a fejlesztésre, az uniós pénzek használatára, ahol meg nem lehet bicikli utat kialakítani, ott azt kell tudomásul venni, hogy más közlekedési módozatokat kell igénybe venni" - jelentette ki.

A miniszterekkel együtt kerékpározó László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke azonban úgy vélte, hogy a biztonságos budapesti kerékpározáshoz sok feltétel hiányzik, például a bicikli utak és a jó levegő.

"Örülök, ha a miniszter úr és az államtitkár úr ezt az ügyet támogatja. Előbbivel a személyes találkozónkon megállapodtunk abban, hogy megpróbáljuk összeállítani azoknak a feladatoknak a listáját, amelyeket el kellene végezni, és talán elindul az együttműködés. Eddig inkább a szavak, mint a tettek voltak" - fogalmazott.

A tárcavezetők a túra után részt vettek a Magyar Tudományos Akadémia Vizeink jövője című konferenciájának záró ülésén, majd Gödöllőre utaztak az uniós miniszterek Európa vizeinek jövőjéről tartott informális ülésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×