eur:
388.95
usd:
361.4
bux:
68548.75
2024. május 7. kedd Gizella

Elfogadta a Ház a jövő évi költségvetés főösszegeit

Az Országgyűlés elfogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit.

Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit. A Fidesz képviselőcsoportjából 211-en, a KDNP frakciójából pedig 36-an voksoltak igennel. Megszavazta a főösszegeket Molnár Oszkár és Ivády Gábor független országgyűlési képviselő is. Az MSZP és a Jobbik nemmel voksolt, az LMP 15 képviselője nem nyomott gombot.

A Magyar Köztársaság 2011-es költségvetésének kiadási főösszege 13.838,6 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 13.151,2 milliárd forint lett. Az elfogadott módosítások miatt a jövő évi hiány 687 milliárd forintra csökkent.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának jobbikos elnöke, Nyikos László kifogásolta, hogy a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslat egy 90 milliárd forintos összeg kapcsán a "kiemelt előirányzatok" kifejezést tartalmazza, holott a házszabály az "általános tartalék" megnevezés használatát írja elő. Ezt a jogi problémát csak az államháztartási törvény oldhatná meg, de azt még nem hirdették ki.

A Nyugdíjbiztosítási Alap jövő évi büdzséje nullszaldós. Bevételi és kiadási főösszege egyaránt valamivel több, mint 3 milliárd forint. Az Egészségbiztosítási Alap hiánya 88,6 milliárd forint lesz az eredetileg tervezett 98,1 milliárd forint helyett. Az alap bevételi főösszege 1.370, kiadási főösszege 1.459 milliárd forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom

Új fegyver jön a banki csalókkal szemben: összefog a GIRO és a Telekom

A GIRO Zrt. az elektronikus pénzforgalom biztonságának növelése érdekében Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekom Csoporttal közösen, amelynek célja a csalással érintett tranzakciók hatékony azonosítása és kiszűrése. A 2025-ben induló és a GIRO Zrt. által üzemeltetendő KVR nem kiváltani fogja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti és segíti azokat, hogy még nagyobb biztonsággal teljesüljenek a pénzforgalmi tranzakciók - áll a Magyar Telekom közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×