eur:
388.61
usd:
361.9
bux:
68803.42
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kiszámolják, kinek éri meg visszalépni az állami nyugdíjendszerbe - lapszemle

A magán-nyugdíjpénztári tagok többsége valószínűleg magasabb nyugdíjra számíthat, ha visszalép az állami rendszerbe, vannak azonban olyanok is, akiknek az ígért retorziók ellenére is megéri maradni - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet cikke arról számol be, ki a magyarok kedvenc írója manapság, és hogy olvasunk-e még egyáltalán könyveket.

A Népszabadság arról ír, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok többsége valószínűleg magasabb nyugdíjra számíthat, ha visszalép az állami rendszerbe, vannak azonban olyanok is, akiknek az ígért retorziók ellenére is megéri maradni. A pénztárak még a január végi határidő ellőtt kiszámolják, kinek melyik megoldás a kedvezőbb. Az egyenlőtlen feltételek miatt ugyan a túlnyomó többség azzal jár jobban, ha visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, ám vannak olyanok is, akiknek megérheti a magánnyugdíjpénztárban maradni. A magas jövedelműeknek azért érheti meg maradni, mert az állami nyugdíjat degresszív számítás szerint állapítják meg, vagyis az egyre magasabb jövedelemsávok egyre kisebb mértékben számíthatnak bele a nyugdíjba. Emiatt lehetnek olyanok, akik a kasszáknál gyűjtögetett tízszázalékos befizetéseikkel akkor is magasabb nyugdíjra számíthatnak, ha egy fillért sem kapnak majd az állami rendszerből.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint hosszú éveken át tartó mélypont után idén végre lassú növekedésnek indult a könyvet olvasó magyarok tábora - derül ki az Országos Széchényi Könyvtár által végzett felmérésből. A magyarok kedvenc írója már huszonöt éve Jókai Mór, a legtöbbet olvasott szerzők azonban ponyvaregényírók. Öt év alatt megduplázódott az internethasználók tábora, de a nemzetközi arányokat tekintve még így is le vagyunk maradva. A kutatás megállapította: 25 év után először csökkent az egyáltalán nem olvasó, 18 év feletti magyar lakosság aránya. Az idei felmérés szerint a hazai felnőttek 50 százaléka az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott. Kikerült a top tízből az öt éve még igen előkelő helyen álló Wass Albert, Márai Sándor és Kertész Imre. A legtöbbet olvasott Lőrincz L. például fel se került a kedvencek tízes listájára. A kivételt Rejtő Jenő jelenti, aki a negyedik legkedveltebb írónak számít. Az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a könyvet vásárlók aránya és csaknem felére apadt a kötetet a családi könyvtárból előkeresők aránya.

A Világgazdaság írása szerint évek óta példa nélkül álló beruházás hivatalos avatóját tartották a hétvégén, Nagymányokon. A Tolna megyei településen újra megnyitották a 45 évvel ezelőtt bezárt szénbányát. Az üzemeltetést végző cég ügyvezetője szerint a termelés beindulása után négy hónap alatt lesz lehetséges az első 17 500 tonnát kitermeltetni, majd értékesíteni. A pécsi cég azonban úgy látja, az igazi nagy lehetőséget nem a nagymányoki telep, hanem a néhány kilométerrel odébb fekvő Máza és Váralja melletti fejtés. Itt számításaik szerint 260-280 millió tonna szenet lehetne kitermelni - igaz, az engedélyeztetési eljárás után ezt várhatóan csak az évtized második felében kezdhetnék meg. A nagymányoki polgármester optimistán nyilatkozott: azt reméli, a bánya újraindítása megoldhatja a kistelepülés foglalkoztatási problémáit.

A Napi Gazdaság szerint a Központi Tervtanács elé került a Nyugati pályaudvar rekonstrukciójának terve, amely az Eiffel-csarnok folytatásaként egy nagyszabású kortárs építészeti műalkotást álmodott a sínek fölé. A projekt előkészítése 2012-ben zárul, a kivitelezés 2013-ban indul és várhatóan 2015-2016-ban ér véget. Újabb nagyszabású irodafejlesztést hagytak jóvá: a Kerepesi úton a Középületépítő egykori területén Kerepesi Business Park néven épülhetne nettó 80 ezer négyzetméter alapterületű irodapark. Emellett több tervezett szállodaberuházás is jelzi a válság végét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel

Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel

Nincs könnyű dolga az orosz elitnek, amikor azon megy a gondolkodás, mit kezdjenek hatalmas vagyonukkal. Külföldön egyre több helyen nem látják szívesen sem őket, sem a pénzüket, de Oroszországban sincs sokkal kevesebb kockázat. Oroszország évek óta ösztönzőket kínál a gazdagoknak, hogy hozzák haza a pénzüket, és olyan struktúrákat hozott létre, amelyek állítása szerint védelmet nyújtanak a magánvagyonok számára. Az állami lefoglalások miatti aggodalmak azonban továbbra is fennállnak, különösen azért, mert a közelmúltban ezek száma megnövekedett - írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×