eur:
401.34
usd:
367.3
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Elzárással tanítsuk-e meg a gyereket arra, hogy lopni bűn?

A fiatalkorúak szempontjából több alkotmányos alapjogot sért a szabálysértési törvény - ezt állapította meg az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté kifogásolta, hogy a jogszabály nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, és lehetővé teszi az elzárásukat. Az ombudsman szerint a belügyminiszternek át kellene gondolnia a szerinte káros szabályozást. A tárca közleménye szerint a jogszabály-szigorítás egyfajta preventív célzattal is született, és az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is teljes összhangban van. A CBA kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy mintegy harmadával csökkent a bolti lopások aránya, mióta szigorodott a szabálysértési törvény.

Szabó Máté ombudsman szerint a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételének és elzárásának törvényben biztosított lehetősége aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát.

Az állampolgári jogok biztosa az InfoRádiónak azt mondta: több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát, meghatározza a fiatalkorú elzárásának lehetséges időtartamát, sőt azt is megengedi,

hogy a fiatalkorúra kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák. Más, célravezetőbb, gyorsabb, eredményesebb eszközre lenne szükség - tette hozzá.

Az ombudsman szerint a jogalkotó figyelmen kívül hagyta, hogy csak büntetőjogi szempontból bír jelentőséggel az, hogy az elkövető gyermek- vagy fiatalkorú, gyermekvédelmi szempontból ugyanis tizennyolc év alatt gyermek a gyermek, és amennyiben bármilyen veszélyeztető körülmény adódik, akkor a gyermekvédelmi rendszernek kell fellépnie. A néhány napos elzárás pedig nemhogy javító, ellenkezőleg, káros hatású lehet: pszichés megterhelést okozhat, a fiatal még dacosabb, durvább lehet a társadalommal, a társadalom elvárásaival szemben, és valószínűbb, hogy újabb jogsértést követ el, mintha nem sújtották volna elzárással - fejtette ki.

Az ombudsman javasolta a belügyminiszternek, hogy fontolja meg a szabálysértésekről szóló törvény olyan módosításának kezdeményezését, amely - figyelemmel a büntetőjogban is alkalmazott korhatár-meghatározásra - minden 18 év alatti fiatalt gyermeknek tekint.

A biztos azt is javasolja, hogy szüntessék meg annak a lehetőségét, hogy elrendelhessék a 18 év alatti fiatalok szabálysértési őrizetbe vételét és elzárását. A budapesti rendőrfőkapitányt pedig arra kérte, hogy a tudatosítsák a rendőrökben az arányosság jelentőségét az előállítások során, a rendőrségi fogdában pedig valamennyi fogvatartott részére biztosítsák az évszaknak megfelelő ruházatot.

Szabó Máté szerint az Alkotmánybíróság is hasonló tartalmú döntést hozhat az ügyben, mivel úgy véli, a szabályozás szembemegy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével.

Preventív cél

A jelenlegi magyar szabályozás - azaz, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára - az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével is teljes összhangban van, azaz garantálja az egyezményben foglalt követelmények maradéktalan érvényesülését - írta közleményében a Belügyminisztérium.

A tárca szerint a társadalomnak, és így a fiatalkorúaknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy lopni nem szabad, a lopás bűn, és senki nem bújhat a fiatalkorúsága mögé. A jogszabály-szigorítás egyfajta preventív célzattal is született. A cél az, hogy ennél a korosztálynál se váljon szokássá a lopás, hogy tisztában legyenek a tetteik következményeivel - olvasható a közleményben.

Kevesebb a lopás

30-40 százalékkal csökkent a bolti lopások aránya, mióta szigorodott a szabálysértési törvény. A CBA kommunikációs vezetője az InfoRádióban úgy vélte, hogy az augusztusban bevezetett rendelkezéseknek erős visszatartó erejük van. Fodor Attila elmondta: míg korábban egy-egy hétvégén öt tolvajt fogtak el a boltokban, most legfeljebb kettőt, hármat.

Hozzátette: egy 300-400 négyzetméteres boltban évente átlagosan 10 millió forint volt a lopással okozott kár, hiába fejlesztették a biztonságtechnikát és bővítették a személyzetet. Szólt arról is, hogy gyakran felnőttek bízzák meg a gyerekeket a lopással, mert ők csak korlátozottan felelősségre vonhatók. Fodor Attila szerint nem az a cél, hogy rendőrt hívjanak akkor, ha valaki egy-két pogácsát elfogyaszt a boltban, ilyenkor csak felszólítják a vevőt, hogy fizesse ki az árut.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték az amerikai hatóságok a Google befolyását, a héten arról szóltak a hírek, hogy lépéseket terveznek az amerikai technológiai óriás domináns pozíciója ellen, és akár a cég feldarabolását is kikényszeríthetik. Nem ez az első ilyen próbálkozás amerikai nagyvállalat ellen és volt, amikor sikerrel jártak a szabályozók, a Standard Oil-t és az AT&T-t például anno feldarabolták, az IBM és a Microsoft viszont megúszta. Nem véletlen, hogy a versenyhatóságok szeretnék több darabbal látni a Google-t, de vajon mennyi erre az esély, és mit jelentene ez a befektetők számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 10. 18:13
×
×
×
×