eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

225 család kért kárenyhítést Devecserben - hírösszefoglaló

Nemzetközi pénzügyi segítséget kér Írország. 225 család kért kárenyhítést megsemmisült ingóságaik és ruháik után a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserben. Januártól a Nemzeti Külgazdasági Hivatal segíti a kis- és közepes vállalkozásokat.

Nemzetközi pénzügyi segítséget kér Írország. Erről Brian Lenihan pénzügyminiszter beszélt az ír közszolgálati rádiónak. Dublinban most először hangzott el hivatalosan, hogy az országnak külső pénzügyi támogatásra van szüksége. A politikus közölte: hivatalos tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselőivel; az egyeztetések szombat este lezárultak. Az ír pénzügyminiszter hangsúlyozta: azt javasolja majd kormányának, hogy Írország hivatalosan kérjen külső pénzügyi segítséget, ennek mértékéről azonban nem beszélt. A Sunday Times vezető vasárnapi brit lap 120 milliárd euróig terjedő mentőcsomag lehetőségéről írt, míg a BBC szerint Írországnak 60 és 80 milliárd euró közötti segítségre lenne szüksége. A szigetországban a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány az euróövezetben példa nélküli mértéket, 32 százalékot érhet el az idén.

Az Egyesült Államokban 625 millió dollár kártérítést fizet New York városa annak a több mint 10 ezer tűzoltónak, rendőrnek, mentősnek és építőmunkásnak, akik egészségkárosodást szenvedtek a Világkereskedelmi Központ összeomlásakor keletkezett mérgező portól. A New York Times azt írta: azt, hogy személyenként ki mennyi kártérítést kap, egy bizottság dönti el. A felperesek azért indítottak keresetet a város ellen, mert AZ a 2001. szeptember 11-i mentés idején nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést.

Jeruzsálemben több ezer - többségében fiatal - zsidó telepes tüntetett Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala előtt egy esetleges újabb ciszjordániai telepbővítési tilalom ellen. A tüntetés szónokai élesen bírálták a kormányfőt az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásai miatt. November 11-én Hillary Clinton amerikai külügyminiszter alkut kínált Benjámin Netanjahunak egy 90 napos ciszjordániai moratóriumért cserébe. A biztonságpolitikai és diplomáciai csomagban a többi között egy 20 harci repülőgépből álló szállítmány szerepel. A szeptember 2-án kezdődött közvetlen palesztin-izraeli béketárgyalások azután szakadtak meg, hogy Izrael megtagadta a szeptember 26-án lejárt ciszjordániai telepbővítési tilalom meghosszabbítását.

225 család és 69 vállalkozás kért kárenyhítést megsemmisült ingóságaik és ruháik után a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserben - közölte az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka. A kormány ingatlanonként 500 ezer forintig támogatja a háztartási ingóságok, és személyenként 200 ezer forintig a ruhaneműk pótlását. Muhoray Árpád szólt arról is, hogy az eddigi összesítés szerint a három, iszappal elöntött településen 43 család igényelte új lakás építését, 33-an költöznének használt ingatlanba, három tulajdonos meglévő házának felújítását kérte, 57 család pedig még nem döntött az ügyben. Hozzátette: megkezdődött annak a másfél kilométer hosszú, 5 méter magas kolontári gátnak az építése, amelyről még október végén döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. A segélyszervezetek eddig 406 millió forintot gyűjtöttek a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. A legfrissebb kimutatás szerint a legtöbb pénzadomány - 320 millió forint - a Magyar Vöröskereszt számlájára érkezett.

Januártól az addig megalakuló Nemzeti Külgazdasági Hivatal segíti a kis- és közepes vállalkozások külgazdasági törekvéseit és a külföldiek magyarországi befektetéseit. A kormány október 27-én döntött arról, hogy központi hivatallá alakul az ITD Hungary Zrt., a kabinet export- és befektetés-ösztönzési feladatokat ellátó eddigi háttérintézménye. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal a többi között javaslatot tesz a kereskedelemfejlesztés és befektetés-ösztönzés rövid, közép- és hosszú távú céljainak kialakítására.

Az üzemanyagok árának csökkentését várja a portfolio.hu, bár az internetes gazdasági lap elképzelhetőnek tartja a benzin árának szinten tartását is. Az elemzők emlékeztettek arra, hogy a benzin és a gázolaj tőzsdei ára mérséklődött a héten, bár a forintban mért csökkenés kisebb volt az átlagnál a hazai fizetőeszköz gyengülése miatt. A portfolio.hu ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az elmúlt két év kiszámíthatatlan ármozgásai miatt a Mol döntéseit kevésbé lehet prognosztizálni, mint korábban, ráadásul az elmúlt hetekben többször is meglepetés volt az olajcég lépése.

Madridban műszaki hiba miatt visszafordult a kifutópályáról a Malév 581-es járata - erősítette meg az Index információját a légitársaság kommunikációs osztálya. A Boeing 737-es típusú gép vasárnap délután érkezett volna Ferihegyre. Az utasok Madridban töltik az éjszakát, csak a hétfő reggeli, 583-as járattal utazhatnak Budapestre.

Már vágják a karácsonyfának való fenyőket a Zala megyei termelők. A legnagyobbnak számító termesztő területeken, Surdon és Nemespátróban, valamint a közeli somogyi falvakban a hétvégén kezdték el a kitermelést.

A felcsúti Puskás-futballakadémián és Budapesten emlékezett meg a görög küldöttség az Aranycsapat néhai kapitánya, Puskás Ferenc halálának 40. évfordulójáról. A Panathinaikosz volt játékosait és a csapat egykori pályaedzőjét Felcsúton Gellei Imre, a futballakadémia szakmai igazgatója fogadta. A delegáció később a fővárosi Szent István-bazilikában felkereste Puskás Ferenc sírját, ahol az egykori athéni tanítványok és kollégák görög-keleti szertartáson emlékeztek meg a Panathinaikosz egykori edzőjéről, akinek irányításával BEK-döntős lett a csapat.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×