eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megalakult a klíma- és energiaügyi államtitkárság - hírösszefoglaló

Hamarosan létrehozzák a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserben az egészségügyi szűrőközpontot. Megalakult a klíma- és energiaügyi államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Politikai nyilatkozat elfogadásával ért véget a NATO csúcstalálkozója.

Két héten belül létrehozzák a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserben az egészségügyi szűrőközpontot - jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára. Szócska Miklós elmondta: az intézményben elsősorban légzésfunkciós és nehézfém-terhelési méréseket, illetve vérvételeket végeznek majd. Az államtitkár szerint foglalkoznak az ipari katasztrófa hosszú távú egészségügyi következményeivel is. Szócska Miklós sürgette a műtéti várólisták országos áttekintését is. Mint mondta: egy-egy beteg több helyre is bejelentkezik, ezért fontos a listák átfogó vizsgálata. Az államtitkár megismételte: az Egészségbiztosítási Alapban 2007-2008-ról maradt, szétosztásra váró 27 és fél milliárd forint 10 százalékát azok a kórházak kapják, ahol a leghosszabbak a műtéti várólisták. Beszámolt arról is, hogy az egészségügy megújításáért kidolgozott Semmelweis tervről jelenleg a szakmai viták zajlanak; a dokumentum 2011 első negyedévében kerül a kormány elé.

Megalakult a klíma- és energiaügyi államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban; vezetője Bencsik János államtitkár lett, aki hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz. A tárca emlékeztetett arra: a klímapolitikai és az energetikai szakterületet eddig két különböző minisztérium felügyelte, és az összevonásra az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján volt szükség.

Az új felsőoktatási törvény koncepciójának visszavonását kéri a Societas. Oroszvári Péter, a baloldali fiatalokat tömörítő szervezet alelnöke azt mondta: az egyetemeket és főiskolákat érintő változtatások nem foglalkoznak a felsőoktatás valódi problémáival, köztük a hallgatói létszám folyamatos csökkenésével.

Jelentősen, mintegy 57 milliárd forinttal több forrást biztosítana agrárcélokra a jövő évi költségvetésben a Jobbik. Varga Géza, az ellenzéki párt mezőgazdasági kabinetének vezetője elmondta: a bérbe adott állami földek bérleti díjának differenciált emelését javasolják; ennek átlagos mértéke 150 százalék lenne.

Borkai Zsoltot választotta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökévé a szervezet közgyűlése. Schmitt Pál államfő, aki augusztus 5-én mondott le MOB-elnöki tisztségéről, tiszteletbeli elnök lett. Borkai Zsolt - aki lólengésben az 1988-as szöuli olimpián lett aranyérmes - az InfoRádiónak elmondta: a dopping ügyében a zéró tolerancia és az utánpótlás támogatása szerepel legfőbb céljai között. Hozzátette: a Pekingben elért 3 aranyérem a minimális elvárás a londoni olimpián is.

Ismét Pataky Pétert választották a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökévé az érdekképviseleti tömörülés VII. kongresszusán. A küldöttek délelőtt jóváhagyott állásfoglalása szerint elfogadhatatlan a reálbérek csökkenése és a törvények, valamint a kollektív szerződések alapján járó tisztességes jövedelmek visszamenőleges megadóztatása. A dokumentumban hangsúlyozzák: azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek a nyugdíjrendszer átalakításáról.

Elhagyta Magyarországot a nukleáris hulladékot szállító szerb vonat. A szerelvény Bajánsenyénél lépett át Szlovéniába, ahol a konténereket hajóra rakják, és Oroszországba viszik. A vonat útját nagy erőkkel biztosították a hatóságok; minden érintett állomásra és vasúti átjáróba rendőröket vezényeltek. A szerelvény mintegy 20 húsz vagonból állt, és a konténereken jól látható volt a sugárzó anyagokra figyelmeztető jelzés. A kiégett fűtőelemeket tartalmazó szállítmányt hajnalban indították útnak Belgrádból.

Kész tárgyalásokat folytatni Oroszország a NATO-val a tervezett európai rakétavédelmi rendszerről. Az észak-atlanti szövetség 28 tagállamának vezetője a NATO-Oroszország Tanács ülésén találkozott Dmitrij Medvegyev orosz államfővel, aki elfogadta a rakétavédelmi együttműködési ajánlatot. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy Közép-Európa szempontjait is figyelembe kell venni a Nyugat és Oroszország közeledésekor. A szövetség kétnapos lisszaboni csúcstalálkozója az európai rakétavédelem megteremtésének fontosságát hangsúlyozó politikai nyilatkozat elfogadásával zárult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×