eur:
389.44
usd:
361.94
bux:
68608.98
2024. május 7. kedd Gizella

Vörösiszap-katasztrófa: minden lakossági kárt megtérít a kormány - a nap hírei

Elfogadták a Székely Nemzeti Tanács határozatait az Országgyűlésben tartott tanácskozáson. Ötszáz új körzeti megbízotti posztot létesítene a rendőrség.

Minden lakossági kárt megtérít a kormány a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben - jelentette be a belügyminiszter, miután az érintett települések polgármestereivel tárgyalt. Pintér Sándor közölte: a legfrissebb összesítés szerint mintegy 55 milliárd forintos kárt okozott a Magyar Alumíniumtermelő Zrt. zagytározójából kiömlött vörösiszap. Hozzátette: a kormány valamennyi, általa megelőlegezett kártérítést kifizettetné a Mal Zrt.-vel, ennek módjáról, így a tulajdonosok magánvagyonának esetleges bevonásáról azonban majd a bíróságnak kell döntenie.

Elfogadták a Székely Nemzeti Tanács határozatait az Országgyűlésben tartott tanácskozáson. A testület a többi között felkérte a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel támogassa Székelyföld autonómiatörekvéseit a nemzetközi fórumokon, valamint a Magyarország és Románia közötti államközi kapcsolatokban. Kövér László házelnök felszólalásában arról beszélt: a magyar Országgyűlés a mai naptól kezdve már nem csak az ország háza, hanem a nemzet háza is.

Támogatja a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökséget a francia elnök - mondta Párizsban a kormányfő, miután találkozott Nicolas Sarkozyvel. Orbán Viktor a csaknem egyórás találkozó után közölte: tárgyalópartnerével együtt tisztában van az elkövetkező félév tétjeivel, azokkal a történelmi jelentőségű kérdésekkel, amelyeket meg kell oldania az uniónak a magyar elnökség alatt. Példaként említette az európai alkotmányos szerződés módosítását és a költségvetési válság ügyét, valamint a következő hét év pénzügyi rendszerének kialakítását. Orbán Viktor a francia fővárosból Lisszabonba utazott tovább, ahol részt vesz a NATO csúcstalálkozóján. Az értekezleten elfogadták az észak-atlanti szövetség következő évtizedre szóló stratégiáját.

Aláírta a 98 százalékos különadóval összefüggő törvényeket Schmitt Pál köztársasági elnök. A jogszabályok a Magyar Közlönyben jelentek meg. Az Országgyűlés kedden fogadta el az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosítását, amelyek szerint a testület ezután csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket.

Eseti országgyűlési bizottság felállítását kezdeményezi az MSZP annak érdekében, hogy a választók átfogó képet kaphassanak az elmúlt húsz év privatizációjának eredményeiről. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója azt mondta: mindenkinek joga van tudni, hogy mennyi minden teljesült az állami cégeket értékesítő kormányok, illetve az állami vállalatokat felvásárlók privatizációs vállalásaiból. Az ellenzéki politikus szerint mintegy 1.700 szerződés átvilágítására lenne szükség.

A választások óta eltelt fél évben nem tapasztalt elmozdulást az úgynevezett PPP konstrukcióban megvalósuló szerződések ügyében a Jobbik. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese az InfoRádióban elmondta: a magán- és közszféra együttműködésében megvalósuló szerződések felfüggesztését, illetve újratárgyalását ígérte korábban a kormányfő, azonban a jövő évi költségvetés az idei összeg majdnem kétszeresét - több mint 20 milliárd forintot - fordít PPP-szerződésekre.

Demonstrációs bizottságot alakított három, közszolgálati munkavállalókat tömörítő szakszervezet. Az érdekvédelmi konföderációk vezetői bejelentették: december elejére tiltakozó akciót készítenek elő. Bárdos Judit, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke az InfoRádióban elmondta: nem cél a demonstráció, az csak eszköz arra, hogy elfogadható megállapodás jöjjön létre a kormánnyal. Szerinte a 2011-es költségvetésnek a közszféra lesz a vesztese, és úgy látja: folytatódnak a 2006 óta tartó megszorítások és a létszámcsökkentés.

2,9 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az év első 9 hónapjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint a növekedést főként a személyi jövedelemadó-szabályok változása okozza. Lindnerné Eperjesi Erzsébet, a KSH osztályvezetője az InfoRádióban elmondta: az év első háromnegyedében a bruttó átlagkeresetek a versenyszférában 4,1 százalékkal nőttek, a költségvetés területén pedig 1,1 százalékkal elmaradtak 2009 azonos időszakához képest. Az átlagos nettó kereset 132.000 forint, a fizikai dolgozóké 96.600, a szellemi foglalkozásúaké 169.500 forint volt.

Ötszáz új megbízotti posztot létesítene a rendőrség. Ezzel és a hozzájuk tartozó települések csoportos kijelölésével kívánják elérni, hogy az országban mindenhol legyen körzeti megbízott. Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főosztályvezető-helyettese a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség kistelepülési fórumán azt mondta: új logika szerint dolgozik a rendőrség; az önkormányzatokkal együttműködve tekintik át és sorolják be a különböző településeket és városrészeket veszélyeztetettség szerint.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×