eur:
398.98
usd:
364.71
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Győri Enikő: Jövő héten bemutatjuk a magyar EU-elnökség programját

Az Európai Unió 2011-es költségvetésének bukása és az ír válság egy sor olyan feladatot állít a magyar elnökség elé, amelyre eddig nem számított a kormány - mondta Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette jelenleg is dolgoznak a soros elnökség programján, amelyet először jövő héten mutatnak az Európai Parlamentben.

Az Európai Unió nincs könnyű helyzetben, és nincs jó állapotban, ezért olyan feladatok várnak a magyar elnökségre, amelyeket legrosszabb álmainkban sem vártunk - mondta Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár. Szerinte az is elképzelhető, hogy az unió 2011-es költségvetésének tárgyalása átcsúszik a magyar elnökség idejére.

A magyar kormány és az Európai Bizottság szerdai együttes ülésén megerősítették, hogy Magyarország nem hisz a diktátumokban, az elnökség során szigorúan a szerződések alapján hozzák majd a döntéseket.

Győri Enikő elmondta, hogy jelenleg a magyar uniós soros elnökség programjának finomhangolása folyik, mivel a napi események folyamatosan felülírják a nyáron megfogalmazott terveket. A finomhangolás során Magyarország állandó kapcsolatban van az európai uniós intézményekkel és a tagállamok kormányfőivel, a keleti partnerség országainak, illetve a balkáni országok vezetőivel. A programot már a jövő héten bemutatják.

Győri Enikő hozzátette, folyamatosan konzultálnak az Európai Parlament frakcióival is, Orbán Viktor miniszterelnök az elnökség előtt valamennyi frakció vezetőjével tárgyalni akar. A szocialista frakció vezetői a héten Budapesten jártak, a néppárti politikusok és a parlament teljes vezérkara december 2-án érkezik a magyar fővárosba. Az államtitkár azt mondta, e találkozók tanulságait is be tudják még építeni a programba.

Győri Enikő a magyar elnökség fő céljait ismertetve elmondta, nyárra szeretnék elfogadtatni a hat jogszabályból álló gazdasági kormányzási csomagot, megerősíteni az agrár- és a kohéziós politikát, és elfogadtatni a Duna-stratégiát.

A miniszterelnök szerint is életet kell lehelni a bővítési folyamatokba, a schengeni bővítéssel kapcsolatban pedig ragaszkodni a technikai feltételek számonkéréséhez, és el kell utasítani az ezzel kapcsolatos politikai árukapcsolásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Megjött a  jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Megjött a jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Tegnap a forint 402-ről 399 közelébe erősödött az euróval szemben, miután esett az olaj ára és elmaradt a várt kínai fiskális lazítás. A mai nap egyelőre felemásan alakul, az euró gyengélkedésének köszönhetően tovább tud erősödni a forint, a dollárral szemben azonban rosszul teljesít a hazai deviza. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×