eur:
389.2
usd:
361.56
bux:
68677.47
2024. május 7. kedd Gizella

Az MSZP az ellenfél démonizálása helyett értelmes kritikát alkalmazna

Közös nyilatkozatot fogadott el az MSZP Baloldali Tömörülés platformja és a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért platformja a párt jövő szombati tiltakozó nagygyűlése kapcsán; a Kiss Péter és Hiller István által aláírt dokumentum rögzíti: november 27-e kiindulópontja kell legyen "a Fidesz-világ" alternatívája kiépítésének.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott nyilatkozat konkrét feladatokat fogalmaz meg: a többi között foglalkoznának az új társadalmi problémákra adható baloldali válasz kialakításával, az interaktivitás és a kommunikáció modern eszközeinek használatával, és megszólítanák a kiszolgáltatottsággal most szembesülő társadalmi csoportokat. A két platform ezekre a kérdésekre készíti el a maga válaszjavaslatát, és kéri a közös gondolkodást a többi műhelytől is.

Közlésük szerint az MSZP-re nagy felelősség hárul a "Fidesz-világ" alternatívájának megteremtésében, de ez a cél csak akkor érhető el, ha a párton belül elvégzik a megújulással együtt járó valamennyi feladatot, és a lehetséges más baloldali, liberális, konzervatív demokrata társadalmi és politikai partnerek felé is nyitottsággal rendelkeznek.

"Magyarországnak szüksége van az erős demokratikus ellenzékre, s ennek élesztője csakis az MSZP lehet" - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, azért is szükség van az MSZP megújítására, kinyitására, mert csak egy erős, hiteles ellenzék állhat ellen a Fidesznek, védheti meg a demokráciát és az egyszerű emberek érdekeit.

A párt a politikai ellenfél démonizálása helyett az értelmes kritikát alkalmazná, és a konszenzusra törekedne a legvégsőkig a folyamatos konfrontáció és kirekesztés helyett - közölték.

"Az MSZP nem a Fidesz baloldali tükörképe" - szögezték le hozzátéve, nem az "egy a tábor egy a zászló" elven alakítja kapcsolatait, hanem a különböző irányzatoknak és véleményeknek kell teret kapniuk, az egység megteremtése pedig a kollektív vezetés feladata. Az ily módon kialakított egység megőrzésében támogatjuk az MSZP erőfeszítését, amelynek eredményeképpen "az MSZP néppártként az ország egészének fogalmaz meg választ és programot a nemzet előrehaladása, fejlődése érdekében".

Kitértek arra is, hogy a két platform mélyen elkötelezett a személyes szabadság (vallásgyakorlás, orvosválasztás, iskolaválasztás, identitásválasztás, stb.) kérdéseiben is.

A nyilatkozatot Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés Platform elnöke és Hiller István, a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform társelnöke írta alá. Ez utóbbi platform elnöke Vitányi Iván volt, aki már a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció elnevezésű platform tagja. Az MSZP alapszabálya szerint egy ember csak egy platformnak lehet tagja.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×