eur:
398.98
usd:
364.71
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

Bölcskei: támogatandó az állam és az egyházak közötti stratégiai partnerség

Támogatja a Magyarországi Református Egyház (MRE) a kormányzat azon törekvését, hogy az állam és az egyházak között a stratégiai partnerség valóra váljon - mondta Bölcskei Gusztáv, az egyház zsinatának lelkészi elnöke a testület csütörtökön kezdődött kétnapos ülésén.

A püspök megnyitó beszédében közölte: egyetértenek a kormányzatnak azzal a célkitűzésével is, hogy az állami és az önkormányzati intézményekkel azonos esélyeket kell biztosítani azoknak az egyházi intézményeknek, amelyek állami feladatok ellátását vállalták át. Azzal az állami elképzeléssel is egyetértenek, hogy szigorítsák az egyházzá nyilvánítás feltételeit - tette hozzá.

Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban a kormányzat több alkalommal kérte az egyházi szakértők véleményét, egyebek mellett az alkotmányozásról, ehhez kapcsolódóan néhány általános irányelvet megfogalmaztak. Mint mondta, a kettős állampolgárságról és a nemzeti együvé tartozásról hozott törvények "üdvözlendőek".

Annak a törvények a kapcsán, amely előírja, hogy minden magyar iskolás vegyen részt legalább egyszer határon túli kiránduláson a tanulmányai során, felvetette: a református egyháznak fel kell újítania az ifjúsági szállásokról szóló adatbázisát, amelyet programajánlóval is ki kell egészíteni.

A püspök örvendetesnek nevezte, hogy a 2011-es költségvetés tervezete a református szeretetszolgálat eredményeit elismerve ezt a szervezetet az eddigiektől eltérően állami támogatásban részesíti. Véleménye szerint "ígéreteket hordoz magában" az úgynevezett egyházi salátatörvény is, amely az egyházakat érintő, még nyitva hagyott kérdéseket igyekszik tisztázni.

Bölcskei Gusztáv közölte: "komoly szakmai előkészítő munka" folyik azzal kapcsolatosan, hogy 2011 első félévében, amikor Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét, az egyházak is hozzájáruljanak a Magyarországról alkotott kép javításához. Ez a kép nyugaton ugyanis "rettenetesen rossz", mert szinte csak azt lehet hallani, hogy Magyarországon antiszemitizmus van, a radikális jobboldal pedig bejutott a parlamentbe - jegyezte meg.

Kitért arra: Orbán Viktor miniszterelnökkel személyesen egyeztetett a soros elnökség feladatairól is, és valószínűsíthető, hogy év elején az egyházak tartanak egy ökumenikus közös istentiszteletet ehhez kapcsolódóan.

Meghallgatja a zsinat a történészbizottságot

Bölcskei Gusztáv azt mondta, a gazdasági válság nem egy pillanatnyi katasztrófa, hanem olyan jelenség, amelynek vannak előzményei és hosszan tartó következményei is. Hangsúlyozta, hogy "a korlátlan növekedés bálványát" ütköztetni kell a bibliai értékekkel, "vége van annak a világnak, amikor a gazdaság öntörvényűségébe vetett hit lesöpörhetett minden erkölcsi kritériumot".

A püspök utalt arra, hogy a zsinat először hallgatja majd meg azt a történészbizottságot, amely az egyházi közelmúltat, a többi között az ügynökmúltat kutatja.

Szólt arról is, hogy a független könyvvizsgáló szakértő egészen 2009-ig bezáróan rendben találta a zsinat által fenntartott Károli Gáspár Református Egyetem gazdálkodását, noha "nagyon sokaknak az az érdekük, hogy az egyetem ne állja ki az akkreditációs próbát".

Bölcskei Gusztáv közlése szerint szerződést kötöttek egy nemzetközi missziós szervezettel, ennek értelmében az itteni református szervezet "lelki és anyagi segítséget" is kap külföldi missziós munkára. A skót presbiteriánus egyházzal pedig arról tárgyalnak: Skóciából hoznak lelkészeket missziói munkára Magyarországra és Kárpátaljára.

Megemlítette, hogy december 1-jén a Kárpát-medencei imanap alkalmából 1500 református gyülekezetben tartanak könyörgést a nemzetért és a magyar reformátusokért, ugyanakkor a horvátországi és a szerbiai református egyházakon belüli feszültség nem oldódik meg egyelőre, "ami előtt értetlenül állnak".

Elmondta azt is, hogy 29 ezer diák jár református iskolákba ebben a tanévben, 540-nel több, mint az előzőben. A hittanoktatásban több mint 115 ezer gyerek vesz részt, ez 1356 fős gyarapodást jelent tavalyhoz képest - közölte.

Utalt a Kontraszt című kiállításra is, amely egy református ifjúsági csoport kezdeményezésére jött létre. Eddig Kisvárdán 6 ezren, Debrecenben pedig több mint 10 ezren látták, de járt a tárlat Nyíregyházán és a Dunakanyarban is. Beszámolt arról, hogy terveik szerint jövőre Budapesten is szerepel a kiállítás, amely azt mutatja be, milyen veszélyeknek (drog, alkohol, családi erőszak) vannak kitéve azok a fiatalok, "akiknek az élete kisiklik".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Megjött a  jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Megjött a jegyzőkönyv, mutatjuk a reakciókat

Tegnap a forint 402-ről 399 közelébe erősödött az euróval szemben, miután esett az olaj ára és elmaradt a várt kínai fiskális lazítás. A mai nap egyelőre felemásan alakul, az euró gyengélkedésének köszönhetően tovább tud erősödni a forint, a dollárral szemben azonban rosszul teljesít a hazai deviza. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×