eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megzavarta a madarakat a késő őszi tavasz

A szokatlanul meleg késő őszi időjárás megzavarta a madarak bioritmusát, több faj nemrég költötte ki a fiókáit - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. Orbán Zoltán szerint a fészekaljaknak van esélyük a túlélésre.

Sok odúban még mindig költenek széncinegék, és nem reménytelen, hogy a fészekaljak kirepüljenek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa. A fiókáknak akkor van esélyük a túlélésre, ha a hideg beköszöntekor már tollasak; ilyenkor az emésztőrendszerük már elég fejlett ahhoz, hogy a madáretetőkből származó állati fehérjében dús táplálékot - cinkegolyót, kacsahájat, szalonnát - meg tudják emészteni.

Ha a madárbarátok a várhatóan hamarosan beköszöntő hidegben esetleg még fejletlen fiókákra bukkannak egy-egy odúban, bátran vegyék ki őket és etessék négy-öt napon át. Ha röpképessé válnak, a madarak elengedhetők - tette hozzá Orbán Zoltán.

Az MME október végén kirepült kormoránfiókákról is kapott bejelentést. Ezek számára nem okoz gondot a késés, hiszen halakkal táplálkoznak, abból pedig egészen addig van utánpótlás, amíg be nem fagynak a vizek.

A szokatlan melegben a balkáni gerlék is újra költenek, azok fiókái azonban előnyben vannak, hiszen nem az egyre kisebb számban előforduló rovarokkal, hanem magokkal táplálkoznak - magyarázta Orbán Zoltán.

A madártani egyesület munkatársa arról is beszámolt, hogy szokatlanul aktívak a fali gyíkok is, amelyek ilyenkor általában már telelőhelyre vonulnak, ahonnan csak tavasszal, március végén, április elején másznak elő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×