eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Meddig tart a novemberi tavasz?

Egyre több felhő, csapadék és fokozatosan csökkenő hőmérsékletek - ez várható a következő héten az időjárásban. A késő őszi tavasztól Katalin-napkor búcsúzhatunk el végleg: attól kezdve fagyokra is számítani kell.

Hatalmas kiterjedésű mérsékelt égövi ciklon alakult ki Északnyugat-Európa felett, amelynek délkeleti peremén több hullámban meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé a Földközi-tenger és Észak-Afrika térségéből. Ez okozza a tavaszias időjárást - mondta az InfoRádiónak Németh Lajos meteorológus.

Bár a hőmérséklet csúcsértéke most még többfelé tíz fokkal is meghaladja az ilyenkor szokásost, 18-21 fok között alakul, a novemberi időre már nem kell sokat várni. A következő napokban egyre nedvesebb léghullámok érkeznek az ország fölé, megnövekszik a felhőzet, és szerdától egyre több helyen lesz eső - tette hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hétfőig ennek ellenére is enyhébb lesz az idő, mint ilyenkor általában: a hőmérséklet 9-15 fok között alakul majd, igaz, a kevesebb napsütés miatt nem érezzük majd olyan kellemesnek - magyarázta Németh Lajos.

Az igazán nagy változás várhatóan Katalin-nap környékén érkezik: az addigi délkeleti áramlás északira-északkeletire fordul, és sarkvidéki eredetű levegő áramlik a Kárpát-medencébe, így november utolsó napjaiban kora télies lesz az időjárás.

A jövő hét második felében aztán éjszakánként már országosan mínusz 1-6 fok várható két méter magasságban, a talaj közelében még ennél is hidegebb lehet - mondta a meteorológus, figyelmeztetve: a téli gumikra mindenképpen szükség lesz.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×