eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Barroso méltatta a pénzügyi egyensúly elérését célzó magyar erőfeszítéseket - napi hírösszefoglaló

Méltatta a pénzügyi egyensúly elérését célzó magyar erőfeszítéseket az Európai Bizottság elnöke. Nem emelkedik a távhő díja decemberben a fővárosban. 92,1 milliárd forint nettó eredményt ért el a Mol a harmadik negyedévben.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az unió sorsdöntő időszak elé néz a jövő év első felében, amikor Magyarország tölti be az elnöki tisztséget. José Manuel Barroso azután beszélt erről Brüsszelben, hogy az általa vezetett uniós végrehajtó testület megbeszélést folytatott a magyar kormány tagjaival, ő pedig külön is tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel. A közös sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke felhívta a figyelmet az uniós és a magyar stratégiai célok egybeesésére, és méltatta a pénzügyi egyensúly elérését célzó magyar erőfeszítéseket. Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy Magyarországnak átgondolt, és végrehajtható elnökségi programja van. Hozzátette: úgy érzi, hogy a kormány váratlan fejleményekre is képes lesz kellő időben és kellő erővel reagálni.

Egy, az ügyészség birtokába került dokumentum alapján két éven át - 2008-tól ez év májusáig - figyelték meg Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost. Az érintett, akinek az ügyészség bemutatta a Benedek Fülöp, volt földművelésügyi minisztériumi szakállamtitkár lakásán tartott házkutatáson talált iratokat, úgy vélte: az adatgyűjtés megrendelőjét Szilvásy György volt titokminiszter környezetében kell keresni. A kormánybiztos az InfoRádióban úgy fogalmazott: az iratokból az tűnik ki, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány ellenzéki politikusok megfigyelésére és adatgyűjtésre használta a titkosszolgálatokat. Szilvásy György alaptalannak nevezte a kormánybiztos állításait. A volt titokminiszter az InfoRádióban úgy fogalmazott: a cél a korábbi kormány tagjainak hírbe hozása.

Meglepetésként érte a bankokat a banki különadó mértékének és alapjának tegnapi megváltoztatása - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás hozzátette: a parlament döntését károsnak tartják, ahogy a banki különadó időtartamának meghosszabbítását is. A bankszövetség elnöke azt mondta: a törvényhozás technikai változtatások mögé bújtatva növelte a különadó mértékét, úgy, hogy erről nem volt szakmai egyeztetés a szervezet és a kormány között.

Nem emelkedik a távhő díja decemberben a fővárosban. A tájékoztatás szerint a lakossági felhasználóknak továbbra is a 2010. július 1-jétől alkalmazott - a hatóságinál 12-17 százalékkal alacsonyabb - hődíj-tételek alapján számláz a FÕTÁV Zrt.

A hónap végéig elhalasztották a péntekre tervezett tiltakozó akciót a devecseriek. A helyi lakossági fórumon született megegyezés után a demonstráció főszervezője elmondta: ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül személyesen felkeresi őket, akkor nem tartanak tüntetést. Csenki Géza ugyanakkor hozzátette: ha egy héten belül sem kapnak választ, akkor várhatóan nem tudják megállítani az embereket. Megismételte: a vörösiszap-katasztrófa utáni kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek a kormánytól, és egyértelmű tájékoztatást akarnak kapni az egészségi kockázatokról. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a térségben érvényben lévő veszélyhelyzetre hivatkozva korábban nem engedélyezte a demonstrációt. Azt is közölte, hogy a rendőrség fellép a tüntetők ellen, ha mégis megtartják tiltakozó akciójukat a devecseriek.

92,1 milliárd forint nettó eredményt ért el a Mol Nyrt. a harmadik negyedévben, szemben az előző negyedévi 43,2 milliárd forint veszteséggel, és az egy évvel korábbi 12,9 milliárd forint nyereséggel. A harmadik negyedévi profit lényegében megegyezik az elemzői várakozásokkal.

Harmadik alkalommal adták át tíz fiatal, 30 év alatti újságírónak Magyar Sajtó kategóriában a Junior Prima díjat. Az elismerést az idén Oláh András, az InfoRádió munkatársa is megkapta. A Demján Sándor által alapított Prima Primissima Díjakat 2007-től kifejezetten fiatal tehetségek számára is odaítélik: a Junior Prima Díjakat először csak tudomány, sport és oktatás kategóriában adták át, majd a Prima Primissima Alapítvány kezdeményezésére 2008-tól újabb kategóriákat hívott életre az alapítvány kuratóriuma. Azóta sajtó, képzőművészet, színház- és filmművészet, irodalom, építészet- és építőművészet kategóriában is hirdetnek díjazottakat.

Jövő év február 17-éig meghosszabbította a BKV-ügyben érintett Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A tájékoztatás szerint nem zárható ki, hogy a volt városvezetőt újabb bűncselekményekkel gyanúsítják meg, emiatt továbbra is tartani lehet attól, hogy az egykori politikus megnehezítené a nyomozást.

Bennfentes kereskedés miatt vádat emeltek Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója ellen az osztrák vállalat Mol-részesedésének 2009. évi eladásával összefüggésben. Ezt maga a vezérigazgató erősítette meg a Dow Jones hírügynökségnek. Wolfgang Ruttenstorfer azt mondta: valamennyi OMV-részvényhez köthető tranzakcióját átlátható módon hajtotta végre, és az eljárás semmilyen módon nem hátráltatja munkájában.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×