eur:
389.01
usd:
361.33
bux:
68695.88
2024. május 7. kedd Gizella

Szűkül a jövőben az Alkotmánybíróság hatásköre - a nap legfontosabb hírei

Szűkül a jövőben az Alkotmánybíróság hatásköre, miután az Országgyűlés jóváhagyta a Fidesz frakcióvezetőjének az alkotmánymódosításhoz a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslatát.

Lázár János indítványa újból kimondja, hogy az Alkotmánybíróság csak akkor vizsgálhatja felül a költségvetésről, annak végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről, járulékokról és vámokról, valamint a helyi adók feltételeiről szóló törvényeket, ha azok egyes alapjogokat sértenek. A múlt héten elfogadott módosító indítvány az említett törvényeknek csak a megsemmisítését zárta volna ki. A kétharmados többséget a kormánypártok biztosították, nemmel szavazott az MSZP és az LMP, a Jobbik tartózkodott. A szocialisták szerint az Alkotmánybíróságot érintő törvényjavaslat arról szól, hogy az állam hogyan tudja a magánnyugdíj-pénztárakban lévő pénzeket eltulajdonítani. A parlament döntött arról is, hogy a munkavállalóknak 3,5 millió, az állami és önkormányzati vezetőknek, valamint az állami és önkormányzati cégek irányítóinak két millió forint felett kell fizetniük a munkaviszony megszűnésekor járó juttatások utáni 98 százalékos különadót. A terhet öt évre visszamenőleg, 2005. január 1-től kell megfizetni. A képviselők jóváhagyták azt a módosítást is, amely szerint jövőre valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kell adózniuk a magánszemélyeknek. A szuperbruttó intézménye 2012-ben a felére csökken, majd 2013-tól megszűnik. Szintén a jövő évi adótörvényről szóló indítványban szerepel, hogy fél százalékponttal emelkedik a nyugdíjjárulék, és további két évig, 2013. január 1-ig megmarad az energetikai cégekre 2008-ban kivetett úgynevezett Robin Hood-adó. A képviselők megszavazták, hogy a kilenc évre válassza meg a jövőben a legfőbb ügyészt az Országgyűlés, valamint határoztak a kormányhivatalok januári felállításáról, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létrehozásáról.

Parlamenti bizottság vizsgálja a MÁV-ot

Parlamenti bizottság vizsgálja a kormánypártok kezdeményezésére a Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002 óta hozott döntéseket. A javaslat két előterjesztője, a fideszes Kovács Zoltán és a KDNP-s Latorczai János szerint vizsgálni kell például a gazdálkodás mellett a MÁV tevékenységeit leánytársaságokba kiszervező döntések előkészítését és tartalmát.

Az állam kezeli majd az adatainkat

Állami feladat lesz a nemzeti adatvagyon kezelése, a magáncégektől a jövő év végéig kell állami kezelésbe venni az adatokat - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón a nyugdíjadatokat is a kiemelt, állami kezelésű körbe sorolta, de jelezte, csak később dől el, hogy a magán-nyugdíjpénztári adatok is bekerülnek-e ebbe a körbe.

Az AB-hez fordul az MSZP


Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP, miután az Országos Választási Bizottság nem hagyta jóvá a párt magánnyugdíjpénztárakkal összefüggő népszavazási kezdeményezéseit. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja közölte: az a benyomása, hogy irányított szavazás történt és az aktuálpolitika jelent meg az OVB döntésében. Ismét kifogásolta, hogy a kabinet nem mondja meg, milyen módon adja vissza az érintetteknek az átirányított összegeket.

Elszámoltatná a kormányt az MSZP

A vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára összegyűlt csaknem 1,2 milliárd forint adomány részletes elszámolására szólította fel a kormányt az MSZP. Gőgös Zoltán szocialista képviselő közölte: az eltelt másfél hónapban mindössze 33 millió 400 ezer forintot utaltak át az érintett önkormányzatoknak; a fennmaradó több mint egy milliárd forint sorsáról azonban semmit sem tudni. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a Magyar Kármentő Alap működését, gazdálkodását az október 21-én elfogadott kormányrendelet szabályozza.

Tiltakoznának a devecseriek

Péntek reggeltől a 8-as főút félpályás lezárásával tiltakoznának a devecseriek a kormány vörösiszap-katasztrófa utáni kártérítési intézkedései ellen, de a rendőrség - a térségben érvényben lévő veszélyhelyzetre való tekintettel - nem engedélyezte a demonstrációt. Csenki Géza, a demonstráció főszervezője elmondta, hogy kárenyhítés helyett teljes kártérítést követelnek a kormánytól, és egyértelmű tájékoztatást akarnak kapni az egészségi kockázatokról. Közben már ismét mindenhol a megengedett határérték alatt van a szálló por koncentrációja a vörösiszappal elöntött területeken. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői ennek ellenére úgy vélik: egészségügyi és környezeti szempontból is tovább kell figyelni a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségre.

Nincs megállapodás az EU költségvetéséről

Várhatóan a magyar elnökség idején fogadják el az Európai Unió jövő évi költségvetését, miután nem jött létre megállapodás erről a tagállamok és az Európai Parlament között. Az Európai Bizottságnak új javaslatot kell készítenie, és amíg arról nincs egyezség, az unió az idei költségvetési szinttel kezdi meg a jövő évet.

Mórról - másodfokon

Az elsőfokú ítélet ismertetésével kezdődött meg a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás perének másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A bűncselekmény vádlottja azt mondta: ha tudta volna, hogy így alakul a bankrablás, megakadályozta volna azt. Weiszdorn Róbert közölte: senkit nem ölt meg, vagyis azt állítja, hogy a gyilkosságokat társa, Nagy László követte el, aki előzetes letartóztatása idején öngyilkos lett. A másodfokú bíróság három tárgyalási napot tűzött ki az ügyben, a tervek szerint jövő csütörtökön születhet jogerős ítélet Weiszdorn Róbert ügyében.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×