eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 1. szombat Tünde

Ferihegy: három taxis cég maradt - lapszemle

A Népszabadság információi szerint már csak három cégnek van esélye, hogy elnyerje a repülőtéri taxiszolgáltatásra kiírt pályázatot.

A Budapest Taxi már "nincs versenyben". A három másik lehetséges nyertes, a City, a 6x6 és a Főtaxi képviselői ugyanakkor már több ajánlati körön is túl vannak. A lap úgy értesült, hogy a talpon lévők is zúgolódnak a pályázati eljárás miatt. A Taxisok Világa című szakmai lap októberi számában ugyanis a City Taxi már hirdetésben toboroz új munkaerőt: 150-200 olyan sofőrt, aki "szívesen vállalna nagyobb mennyiségű szolgáltatási lehetőséget a reptérről". A hirdetés alapfokú angoltudást, nagy, maximum négyéves autót és saját névre szóló taxiengedélyt nevesít feltételként. Több informátor szerint ez a hirdetés "minimum megkérdőjelezi" a tender tisztaságát.

Nyilvánosságra került az interneten az a határozat, amelyet a Fővárosi Főügyészség október 29-én hozott Biszku Béla ügyében - írja a Magyar Nemzet. A vádhatóság azért utasította el az eljárást kezdeményező magánszemély, Gellért Ádám beadványát, mert szerinte az MSZMP egykori politikusa nem követte el az emberiség elleni, soha el nem évülő bűncselekményt, a gyilkosság vádja pedig már elévült. Gellért panasszal él a döntés ellen.

A nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulja el az ügyészség, hogyan áll a Gyurcsány Ferenc esetleges büntetőjogi felelősségére irányuló vizsgálat a sukorói telekcsere-ügy nyomozásán belül - olvasható az Indexen. A legfőbb ügyész egyelőre nem tett indítványt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére. Gyurcsányt több mint egy éve jelentették fel hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A Napi Gazdaságban az olvasható, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nettó 29,24 milliárd forintért a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-t bízta meg a vörösiszap-katasztrófa kárainak mentesítésével. A céggel egyedüli ajánlattevőként, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében, október 27-én állapodott meg a VM, a tervezettnél 242 millió forinttal magasabb keretösszegben.

Jelentős megszorítások és leépítések következhetnek a helyi önkormányzatoknál - közli címlapján a Világgazdaság. A kormány nem rendelkezhet az önkormányzati dolgozók munkaviszonyáról, így közvetlenül nem lehet megvalósítani a közszférában kötelezővé tett tízszázalékos létszám- és ötszázalékos költségcsökkentést, közvetett úton azonban rá lehet kényszeríteni a városokat és a megyéket az átszervezésekre. Jelenleg 450 ezer dolgozót alkalmaznak jelenleg ezek a testületek, és a vezetőik szerint 45 ezer ember elküldése működésképtelenséget okozna.

Amióta a svájci frank néhány átmeneti kilengéstől eltekintve tartósan a 200 forintos lélektani határ felett tartózkodik, több hitelező is fontolóra vette a frankhitelek euró alapúra történő átváltását. A hitelezői kommunikációt az árfolyamkockázat csökkentése vezérli, de az átváltást választó ügyfeleknek nem árt, ha vetnek egy pillantást az EUR/CHF árfolyamra - figyelmeztet a Pénzcentrum.hu.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×