eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Lövétei István még mindig kifogásolja a Fidesz javaslatát

Lényegesen korlátozza az alkotmányosságot a Fidesz javaslata - mondta Lövétei István alkotmányjogász az InfoRádióban. A kormányzó párt módosító indítványa szerint, nem minden alapjog esetén semmisíthetne meg költségvetési vagy adóügyeket az alkotmánybíróság. Csak akkor, ha a szabály sérti például az emberi méltósághoz, vagy a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat. A tulajdonjog is alapvető jog az alkotmányban, ez azonban nincs benne a felsorolásban.

A Fidesz javaslata bizonyosan lényeges korlátozása az alkotmányosságnak - jelentette ki Lövétei István. Az alkotmányjogász úgy véli, ezzel nem mindent, de nagyon sok teret elvettek az Alkotmánybíróság elől. Hiszen az adó- és költségvetési, valamint az egyéb, hasonló befizetésekhez kötődő jog alapvetően a tulajdonjogot érinti.

Arról, hogy a módosításban szereplő, magánnyugdípénztári betétek átcsoportosítása, illetve a 98 százalékos különadók miatt lehet-e alkotmánybírákhoz fordulni, Lövétei István azt mondta: nem kizárt, hogy a testület találhat valamiféle jogtechnikát annak levezetésére, hogy mégis érintse ezeket a területeket is.

A szakértő leszögezte: nem tartja természetesnek és dicséretesnek sem, hogy ha ilyen módon próbálják korlátozni az alapvető jogokat.

Ha a testület nem tudja megállapítani a döntés alkotmányellenességét, és a panaszos, akinek elvették a magánnyugdípénztári befizetését, bírósághoz fordul, a polgári perben kicsi a valószínűsége annak, hogy egy bíró azt mondja: károkozás történt, tehát az államnak kell azt megtérítenie.

Ugyanis a bíróságok nem alkotmányosságot, hanem jogszabályokat vizsgálnak, ezek alapján pedig nincs itt jogellenesség - fejtette ki az alkotmányjogász.

Lövétei István felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós jog, és az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapvető emberi jogként rögzíti a tulajdonjogot, amelynek a sérelme ellen védekezhetünk. Tehát ez esetben olyan nemzetközi fórumokhoz igenis lehet fordulni, amelyek efféle ügyekben ítélkeznek - szögezte le.

Hozzátette azonban, hogy ez sokkal nehezebb, mivel előbb a hazai jogszolgáltatónál kell próbálkozni, és ha ott elutasítják a pert, akkor fordulhat a polgár magasabb testülethez, ami évekig tartó eljárást is jelenthet.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×