eur:
388.01
usd:
359.9
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Budai Gyula: a legfőbb ügyész nyilatkozzon Gyurcsány mentelmi joga ügyében!

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány, és megfelel-e a valóságnak, hogy ez az irat körülbelül négy hete érkezett meg.

Budai Gyula emlékeztetett: kedden a parlamentben Sukoró-ügyben kérdésre válaszolva Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, "a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét"; ezt annál is inkább vizsgálnia kell, mert Schiffer András (LMP) feljelentése kifejezetten mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségének kérdéskörével kapcsolatos.

Budai Gyula már szerdai tájékoztatóján is azt közölte, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

A kormánybiztos ugyanakkor felidézte, hogy szerdai sajtótájékoztatóját követően Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője úgy reagált: pillanatnyilag a legfőbb ügyész asztalán semmilyen olyan mentelmi jogot érintő indítvány nincs, amelyről a legfőbb ügyésznek dönteni kell.

Itt a lehetőség, hogy a legfőbb ügyész tisztázza ezt az ellentmondást - mondta Budai Gyula, hozzátéve, hogy információik szerint körülbelül négy hete a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán található a nyomozóhatóság irata, amelyben a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza.

"Hagyjuk abba ezt a bújócskát! A legfőbb ügyész álljon ki, és válaszoljon a kérdéseimre. Amennyiben a Legfőbb Ügyészség úgy gondolja, hogy nem megalapozott Gyurcsány Ferenc vonatkozásában a mentelmi jog felfüggesztése, úgy azt küldje vissza a nyomozóhatóságnak, de ezeket az ellentétes tartalmú nyilatkozatokat fejezzük be, öntsünk végre tiszta vizet a pohárba" - hangsúlyozta az új elszámoltatási kormánybiztos, hozzáfűzve, hogy szerinte "hétfő-kedd bőven elég kell, hogy legyen" Kovács Tamás legfőbb ügyésznek a nyilvánosság tájékoztatására.

Budai Gyula a már említett szerdai tájékoztatóján úgy fogalmazott, küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanama ügyében. A miniszterelnöki megbízott akkor azt is hozzátette, reméli, a Legfőbb Ügyészség "nem fog falazni" a volt miniszterelnöknek.

Ezt követően, pénteken Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos is nyilatkozott kaszinóügyben, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részjelentése alapján azt mondta: a Gyurcsány-kormány az Álomsziget-, valamint a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn.

Rámutatott, a kiemelt beruházássá nyilvánításról szóló döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok esetében - különös tekintettel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre - felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján ugyanis megállapítható: ismert volt számukra az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn, így egy ilyen tartalmú kormányrendelet megalkotása törvénysértő volt - mondta akkor Papcsák Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×