eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Balsai: Elég bizonyíték van a Gyurcsány elleni bűnügyi vizsgálathoz

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök bűnügyi felelőssége is vizsgálandó a 2006. őszi rendőri túlkapások kapcsán - mondta Balsai István, az eseményeket vizsgáló miniszterelnöki megbízott.

Ha semmilyen vizsgálat nem történt volna, önmagában a 2006 őszi események képei elegendőek lennének ahhoz, hogy lássuk, jogsértő volt a rendőri intézkedés - mondta Balsai István, miniszterelnöki megbízott a vizsgálat részeredményéről tartott sajtótájékoztatón.

A politikus kiemelte: a rendőri intézkedések 2006. október 23-án egész nap jogellenesek voltak. Mint mondta: 14 bűncselekményt ismernek, amelyben felvethető rendőrök és rendőri vezetők szerepe, ezért vizsgálandóak, de Pintér Sándor belügyminisztertől hatalmas anyagot kaptak, amin még jelenleg is dolgoznak.

A lőszerekről szóló kimutatás szerint több mint ezer könnyfakasztó gránátot lőttek a lakosságra, nem beszélve a gumilövedékekről, és egyéb lőszerekről, például a granulátumos vadásztöltényekről.

Külön vizsgálják az alkotmányos intézmények magatartását is. A büntetés-végrehajtási intézmények vizsgálatakor kiderült, hogy olyan személyeket fogadtak be és vettek át a rendőröktől sokszor embertelen és kínzó eljárások során, akiknek az őrizetbe vételét semmiféle közokirat nem támasztotta alá.

A legbeszédesebb szám a letartóztatásoké: összesen 147 eset volt, ám ebből 144-szer később enyhítették a döntést, az érintettek szabadlábra helyezést, házi őrizetet, vagy lakhelyelhagyási tilalmat kaptak. A rossz döntések kapcsán azonban semmiféle felelősségre vonás nem volt, de elgondolkoztató, hogy 147 eset közül 144 esetben tévedtek a bírák - tette hozzá Balsai István.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte: elég bizonyíték gyűlt össze a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni bűnügyi vizsgálathoz is. Úgy látják, hogy amennyiben még a hiányzó, elsősorban nemzetbiztonsági dokumentumokat meg tudják szerezni, a napnál világosabb lesz, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szemben is el kell rendelni a nyomozást és meg kell állapítani a felelősségét.

Jelenleg azonban olyan dokumentum, amely "fogást" adna a volt kormányfőn, nem áll rendelkezésükre, logikai következtetések alapján jutottak erre a következtetésre - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Vannak azonban felső szintű rendőri vezetők, akiknek felelőssége szintén felvethető. Ilyen például Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Lapid Lajos, a budapesti főkapitány volt közrendvédelmi helyettese, Dobozi József, a REBISZ volt parancsnoka és Szabadfy Árpád volt országos rendőrfőkapitány-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×