eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Néhány nap alatt a Dunába juthat a vörösiszap

Akár a Dunáig is eljuthat a vörösiszap - mondta az InfoRádiónak a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Tóth Sándor hozzátette: a kár csökkentése érdekében különböző anyagokkal próbálják semlegesíteni a lúgos kémhatást.

Valószínűleg négy-öt napon belül a Dunát is eléri az ajkai timföldgyár tározójából kiömlött vörösiszap - mondta az InfoRádiónak a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

Tóth Sándor közölte: vízgazdálkodási szempontból katasztrófa történt Kolontárnál, hiszen a Torna patak, amelynek medrébe bekerült a szennyező anyag, a Marcal folyóba torkollik, az pedig a Rábába. A Rába végül Győrnél a Dunába ömlik.

A szakemberek különféle vegyszerekkel és gipsszel próbálják semlegesíteni az erősen maró hatású vörösiszapot, a környékbeli tározókból pedig, "ha értelme van", vizet engednek rendszerbe, hogy öblítsék azt.

Tóth Sándor szerint a kutak, amelyekből a környékbeli települések ivóvizét nyerik, jelenleg nincsenek veszélyben, mivel nagy mélységűek és viszonylag jól védettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×