eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elpusztította a talajt a vörösiszap-szennyezés

A szerves anyagok pusztulását, a talaj teljes degradációját okozza a vörösiszap - mondta az InfoRádiónak Anton Attila, a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Bizottságának tagja. A szakember hozzátette: a szennyezés szélesebb területeket is veszélyeztethet, ha oldódni kezd.

Éppen ezért nagyon fontos a gyors lokalizáció, ami viszont igen nehéz, hiszen nagy mennyiségű és víztartalmú anyagról van szó - hangsúlyozta Anton Attila.

A másodlagosan szennyezett területeken néhány éven vagy évtizeden belül - komoly revitalizációs munkák és technológiai beavatkozások folytán - javulhat valamelyest a talaj állapota. Azokon a részeken, amelyeket közvetlenül ért a vörösiszap, a talaj funkciói megszűnnek, regenerálódás nem várható, csak a talajcsere segíthet - közölte Anton Attila.

Hozzátette: az MTA talajtanos, ökológus, biológus, geokémikus és vegyész szakemberekből álló csoportot küldött a katasztrófa helyszínére. A szakértők a közvetlen kármentesítésben, és a hosszú távú akcióterv összeállításában is segíthetnek a katasztrófavédelemnek.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×