eur:
389.69
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tölgyessy: Kivételes győzelmet aratott a Fidesz

A Fidesz az önkormányzati választásokon olyan arányban győzött, ami a nyugati világ versenyző többpártrendszerében egészen kivételes. Az MSZP katasztrofális tavaszi eredményhez képest most valamelyest javított, a Jobbik és az LMP viszont érezhetően gyengült április óta.

A Fidesz az önkormányzati választásokon olyan arányban győzött, ami a nyugati világ versenyző többpártrendszerében egészen kivételes. Beállt demokráciában nemigen fordul elő, hogy ennyire egyszínűek legyenek az önkormányzatok, mint most Magyarországon. Ennek ellenére egy-két helyen, például Szegeden és Esztergomban, kellemetlen vereséget szenvedett a vezető kormánypárt. Ezek inkább csak tűszúrások, hiszen a Fidesz eztán majd az önkormányzati szférában elköltött közpénz több mint 90 százalékáról határozhat, jelzésértékük azért mégis van.

A kormányzó párt általában ott veszített, ahol jelöltje régi, sikeresnek gondolt polgármesterrel állt szemben, akit jónak, de legalább jó közepesnek fogadott el a helyi közvélemény. Budaörsöt például 1990-től kezdve szabad demokrata polgármester irányítja, akit most is újraválasztottak. Szeged esete azért érdekes és tanulságos, mert 1998-ban ott még fideszes városvezető győzött, aki a jobboldal számára előnyös várost hasonlóan vezette, mint Esztergomot Meggyes Tamás, így már 2002-ben el is bukott. Az eredményesnek látott szocialista Botka László viszont egy igazi alföldi nagyvárosban ismét újrázni tudott.

A demokratikus fordulat óta Budapesten most először győzött a jobboldal. Mostantól a Fidesz önkormányzati teljesítményét leginkább fővárosi eredményein méri majd a közvélemény. Ami nem egyszerű feladat: Budapesten szinte az ország minden baja összegyűlt. A magyar főváros, leginkább még egy fejlődő országbeli világvároshoz hasonlítható: csillogás-villogás, hatalmas gazdagság, látványos fejlesztések, paloták az egyik oldalon. A másikon viszont lepusztult városrészek, közintézmények, végtelen szegénység, hajléktalanok özöne, alig járható utak mindenhol. Mindezen változtatni többlet pénz nélkül, nem könnyen megoldható feladvány.

Plusz itt, mínusz ott

2006-hoz képest alig maradt város a baloldal irányítása alatt. A szocialisták önkormányzati képviselői helyek sokaságát veszítették el, mégis az MSZP tavaszi katasztrofális eredményhez képest most valamelyest javított helyzetén: a fővárosban öt százalékkal több szavazatott kapott, de az egész országot tekintve is, most messze biztosabb a szocialisták második helyezése, mint az országgyűlési választásokon volt.

A Jobbik viszont érezhetően gyengült a tavaszi választások óta. A radikális jobboldal persze csaknem nulláról indulva most ott lesz nagyszámú városi testületben, és minden megyében. Ám korábbi lendülete bizonyosan megtört, ami még gondokat okozhat a pártnak.

Az LMP még többet rontott tavasz óta. A fővárosi listán is közel két százalékot vesztett, és ami még súlyosabb, csupán két megye és alig tucatnyi nagyobb vidéki város testületében lesz képviselője. Ilyen eredménnyel tavasszal talán be se jutott volna a parlamentbe.

Az ellenzéki pártok az önkormányzati testületekben jobbára csak néhány fővel lesznek jelen. Ebben nem csekély része van a választási törvény módosításának. Mégis látható: az ellenzék igencsak messze van attól, hogy versenyképes alternatívája legyen a most végképp teljhatalomhoz jutó Fidesznek. A választók akaratából a kormánytöbbség szinte minden lehetséges hatalmat a saját kezében egyesíthet. Ám ez a hatalom heteken belül nehéz döntések felelősségét hozza el a mostani győzteseknek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×