eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sokaknak kell gyógyszert váltaniuk - Lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy akár több tízezer diabéteszes beteget kell majd átállítaniuk az orvosoknak más gyógyszerre, az Európai Gyógyszerügynökség ugyanis három általuk használt készítmény forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztését javasolta.

Legkésőbb jövőre el kell kezdeni a nagy reformokat - írja a Napi Gazdaság. Az elmúlt nyolc év elhibázott gazdaságfejlődési modellje nyomán a gazdaság potenciális növekedési üteme négy százalékról egy százalékra csökkent, mind a külső, mind a belső egyensúlyát elvesztette az ország, az egy főre jutó GDP pedig évek óta stagnál - mondta Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában Szegeden. Ezért szükség van egy új gazdaságpolitikára és a válság is új válaszokat igényel, de szakítani kell azzal a felfogással, hogy a reformok restrikcióval járnak együtt.

Régi és új aukciószervezőkről ír ma a Világgazdaság. Az előttünk álló két hétben fél tucat hazai cég rendez kisebb-nagyobb árveréseket. Közöttük van két vezető festmény-aukciósház, a Virág Judit és az Abigail Galéria, de akad olyan galéria is, amely eddig soha nem szervezett önálló árverést. Az eredményeket mindenki feszülten várja, mert kiderül, elindul-e végre ismét a műkincspiac.

A Népszabadság arról ír, hogy Fekete István Kincskereső kisködmöne még mindig a húszas listában van, ma is ez az első kötelező olvasmány a legtöbb általános iskolában. Ebben a könyvben átlagosan 11,2 szóból áll egy mondat, nyelvezete pedig igen távol áll a mai 8-9 éves gyerekekétől, akik nem értik, és emiatt nem is szeretik ezt a könyvet. A kötelező olvasmányok listája a felsőbb évfolyamokon sem fest sokkal másképp: az elolvasandók kétharmada XIX. századi mű, a szövegek régiek, a világképük érthetetlen a mai gyerekek számára - mutat rá Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×