eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Ti akartátok ezt! - száz bringást büntettek meg a Critical Mass felvonuláson

Jogszerűen jártak el a rendőrök, akik több mint egy tucat helyen bírságoltak a szerdai Critical Mass felvonuláson Budapesten. A rendezők becslése szerint körülbelül száz kerékpáros kapott helyszíni bírságot, egy résztvevőt pedig fel is jelentettek. Kürti Gábor, a rendezvény egyik főszervezője ugyanakkor elismerte, hogy ilyen ellenőrzésekre nem számítottak.

A szerda esti Critical Mass kerékpáros felvonulás egyik főszervezője az InfoRádiónak elmondta: tudomása szerint a fővárosban körülbelül 14-16 helyen bírságoltak a rendőrök, akik mintegy száz bringást büntettek meg. A büntetések összege 3-tól 15 ezer forintig terjedtek, de Kürti Gábor úgy tudja, feljelentés is történt.

A szervező szerint hangsúlyozták a résztvevőknek, hogy a szabálytalanságokért büntetés járhat, de ilyen mértékű ellenőrzésre nem számítottak. A rendőrök főleg a küllőprizma hiánya miatt büntettek, de előfordult, hogy valaki azért kapott csekket, mert a piros lámpánál felfestett csíkon áthaladt a biciklijének első kerekével.

Kürti Gábor úgy tudja, olyan kerekes nem volt, akit azért bírságoltak meg, mert nem volt a kerékpárján olyan tartozék, amelyet nem ír elő kötelezőként a KRESZ. A csengő és a prizma kötelező, ezért ezek hiánya miatt jogosan bírságoltak - tette hozzá Kürti Gábor.

A szervező szerint több rendőrtől is a "Ti akartátok ezt!" mondat hangzott el a biciklisek felé, de Kürti Gábor kiemelte: a felvonulással nem akarták lebénítani a város forgalmát, ezért sem záratták le az útvonalat, a bringások túlnyomó többsége pedig teljesen felszerelkezve érkezett.

Fék, lámpa, prizma

Két fék, világítás elől és hátul, küllőprizma az egyik keréken, sárhányó - ezek a kötelező tartozékai a kerékpárnak a KRESZ szerint - hangsúlyozta a Kerékpárosklub elnöke az InfoRádiónak.

László János hozzátette: ezekre a biztonságos kerékpározáshoz valóban szükség van, hiszen a megfelelően működő fék vagy világítás nélkül felelőtlenség kerékpározni.

Sokan nem tudják, hogy a bukósisak nem kötelező, viszont ajánlott, éppúgy, mint az olyan öltözet, amely jól láthatóvá teszi a bringást. László János beismerte, hogy vannak olyan kellékek, amelyek hiánya nem sodorja életveszélybe a kerekezőt - ilyen, ha nincs prizma a küllőn.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×