eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Navracsics Tibor: az EU-nak is célja a versenyképesebb Magyarország

A kormány célja, hogy Magyarország Közép-Európa legerősebb, leginkább versenyképes országa legyen, ezáltal az unió is versenyképesebb lesz - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az Európai Néppárt csütörtöki rendezvényén Budapesten.

Ennek érdekében a kormány már megtette a kezdő lépéseket: bizonyos adónemeket csökkentett, illetve eltörölt, kidolgozta az új Széchenyi-tervet, és a versenyképesség növekedését segítő közigazgatást hozott létre - közölte Navracsics Tibor az Európai Parlament néppárti frakciójának keretei között működő Európai Ötletek Hálózata elnevezésű szervezet tanácskozásán.

Hozzátette: a cél az, hogy Magyarország a leggyengébb országból a legerősebbé váljon a régióban.

Ezek az intézkedések azonban még csak az első lépések, de hozzájárulnak az unió versenyképességét serkentő EU 2020 program sikeréhez - jegyezte meg a politikus.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarországot a többi államnál jóval súlyosabban érintette a pénzügyi válság, mivel már 2004-ben romlani kezdtek a gazdasági mutatók, 2006-tól pedig gyakorlatilag nem volt gazdasági növekedés az országban, így a legyengült állam sokkal inkább kiszolgáltatott volt a válság hatásainak.

A most hatalomra került kormánynak tehát egy 2004 óta húzódó politikai-gazdasági válságot kell kezelnie - emelte ki.

Az EU elnökségét betöltő tagállam felelőssége, hogy az unió hogyan felel meg a pénzügyi válság okozta kihívásnak, és milyen jövőképet alakít ki, így Magyarország azért is speciális helyzetben van, mert ezt "országos szinten" is meg kell valósítania - utalt a miniszter Magyarország 2011 első félévében esedékes uniós elnökségére.

Az elnökséget konkrét tartalommal kell megtölteni - figyelmeztetett Navracsics Tibor, hozzátéve: az EU nem lehet csak jogközösség, hanem olyan közösségnek kell lennie, amelynek a polgárok számára is van értelme. Demokratikus, átlátható kapcsolatrendszerre van szükség - emelte ki.

A 2011-es év kivételes lehetőség lesz Közép-Európa számára - mondta a politikus, emlékeztetve: az első félévben Magyarország, a másodikban Lengyelország tölti be az EU soros elnöki posztját.

Mint mondta: Közép-Európa sok újat adhat az uniónak, a bővülés ugyanis az "eszmék gazdagodását" hozta; minden tagállam hozzáadja a saját nemzeti karakterét az unió összképéhez.

A miniszter hangsúlyozta: az uniós szakpolitika megújítását a szabadságnak és a felelősségnek kell vezérelnie, Magyarország már megtapasztalta az elmúlt nyolc évben, hogy milyen következményei lehetnek a politikai felelősség hiányának.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×