eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Schiffer András: Az egész ország érdeke a külföld számára is kiszámítható gazdaságpolitika

A kiszámítható gazdaságpolitikát és a betartott ígéreteket hiányolta leginkább a második Orbán-kormány első 100 napjából a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője. A politikus úgy érzi, hogy centralizált demokráciát akarnak bevezetni, ahol egy központból áramlik az akarat a legkisebb település felé is.

Miközben a Fidesz az előző négy évben azt hangoztatta, hogy készen áll a kormányzásra, ehhez képest most mintha lennének némi zavarok - vélkedett az LMP politikusa.

Schiffer András szerint ez az adósságpoltikából és az ehhez kapcsolódó furcsa nyilatkozatokból látszik leginkább. A frakcióvezetőnek az a véleménye, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokból úgy tűnik, mintha nem lenne magabiztos és koherens gazdaságpolitikája a Fidesznek.

Hozzátette: attól függetlenül, hogy egyetértenek vele az ellenzékiek vagy sem, az egész országnak az lenne az érdeke, hogy a külföld számára is átlátható és kiszámítható legyen a kormány gazdasági stratégiája.

Az LMP frakcióvezetője azt mondta, hogy a kapkodás az alkotmánymódosításoknál is megmutatkozik. Emellett most az is kiderült, hogy a Fidesz ellenzéki időszakának szociális ígéretei mára díszletként szolgálnak ahhoz az egyébként neokonzervatív gazdaságpolitikához, amely illeszkedik az Európai Néppárt elképzeléseihez - jegyezte meg.

Ez Schiffer szerint egyebek mellet azt jelenti, hogy ha az egykulcsos adót bevezetik, akkor hatalmas mennyiségű pénzt lapátolna át a szegények zsebéből a gazdagokéba.

A frakcióvezető hangoztatta: elveszette azt a reményét, hogy a kétharmados időszak lezár egy olyan korszakot, amelyben a mindenkori hatalom képviselői megpróbálták semmissé tenni a a parlament működésének íratlan, törvények fölötti szabályozóit. És azt az illúzióját is, hogy ekkora többség birtokában akár gáláns is lehetne a kormányzat.

Ehhez képest a politikus úgy érzi, hogy centralizált demokráciát akarnak bevezetni, ahol egy központból áramlik az akarat a legkisebb település felé is. Szerinte ez komoly gondokat okoz majd pár éven belül a jelenleg kormányzóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×